Top
Sigri Art Retreat

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού-Παράδειγμα για το μέλλον

Έχουμε ακούσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Να αφήσουμε πίσω μας το ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης που «οργανώνει» κάθε παραλία και στοχεύει στον μαζικό τουρισμό, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες και παραδόσεις. Όμως, και παρά τα αποτυχημένα παραδείγματα που έχουμε από άλλες χώρες και τις κραυγές των ειδικών, η Ελλάδα κυνηγάει επενδύσεις σε κασίνο, τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια.

Υπάρχουν όμως και θετικές ιδιωτικές πρωτοβουλίες που γίνονται και που θα μπορούσαμε να δούμε ως ένα εναλλακτικό τουριστικό μοντέλο . Στη Δυτική Λέσβο, διακρίνουμε μία τάση προσέλκυσης επισκεπτών τα τελευταία χρόνια μέσω της τέχνης αλλά και στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας και των ανθρώπων που ζουν εκεί. Εντοπίσαμε και στεκόμαστε σε τρεις πρωτοβουλίες που έχουν γίνει μεμονωμένες η μία από την άλλη, τα τελευταία έξι χρόνια. Στοχεύουν σε επίπεδο υψηλό και διεθνές.

Η τέχνη και η δημιουργία δίνουν λύσεις εκεί που η οικονομία και η πρόοδος – σε εισαγωγικά – έχουν αποτύχει.

Sigri Art Retreat
Μαθήματα ζωγραφικής από τον Thomas Watson, Sigri Art Retreat

Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ)

“Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου είναι ομαδική δουλειά,» μας λέει η Λητώ Ντάκου, υπεύθυνη του φεστιβάλ, ένας πολιτιστικός θεσμός που ξεκίνησε το 2015 και που έχει κάνει τον Μόλυβο και τη Λέσβο σημαντικό προορισμό της διεθνούς κλασικής μουσικής. «Η κύρια ώθηση ήταν και είναι η αγάπη στον τόπο. Ψάχναμε λοιπόν – πολύ πριν το 2015 – να βρούμε ένα καινοτόμο τρόπο, που να μας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο της ικανότητες μας σαν άτομα και σαν ομάδα, ταυτόχρονα κάτι που ταίριαζε αλλά δεν υπήρχε στον τόπο και που θα μπορούσε από την πρώτη κιόλας στιγμή να γίνει ένα εργαλείο ανάπτυξης, ωφελώντας την τοπική κοινωνία, ολόκληρο το νησί, το Β. Αιγαίο, την χώρα μας.

Μας απασχολούσαν ερωτήσεις, όπως: τι λείπει από τον τόπο, τι του ταιριάζει, αλλά και τι μπορεί να υποστηρίξει.

Βρήκαμε την απάντηση στην κλασική μουσική, και έτσι γεννήθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Mολύβου. Ένα Φεστιβάλ που συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής.”

Το φεστιβάλ έχει αναπτυχθεί και σε άλλα μέρη του νησιού. Το 2019, υπήρχαν εκδηλώσεις του ΔιΦεΜΜ που έλαβαν μέρος στο Μουσείο Απολιθωμένο Δάσους στο Σίγρι και στο ιερό ναό Μέσων, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.

Το ΔιΦεΜΜ συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στηρίζοντας και επαναπροσδιορίζοντας το τουριστικό προϊόν της Λέσβου.

Παράλληλα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξοικειώνουν τους νέους με την κλασική μουσική, δίνοντάς τους τα εφόδια να σχεδιάσουν τη δική τους πορεία στο χώρο.

https://www.molyvosfestival.com

Molyvos Festival
Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου (ΔιΦεΜΜ) / Photo cedits: akriviadis.gr

Sigri Arts Retreat (Σίγρι)

Το Sigri Arts Retreat είναι ένα πρόγραμμα που μέσα από μαθήματα και εργαστήρια που επικεντρώνονται στη ζωγραφική και στη δημιουργική γραφή προσελκύει τουρίστες με ενδιαφέροντα, καλλιεργημένο πνεύμα, και συνεχείς αναζητήσεις. Άνθρωποι που ψάχνουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την πολυτέλεια της απομόνωσης και τη δημιουργική απασχόληση.

Sigri Art Retreat
Ο Tomas Watson και οι μαθητές του από το φετινό τμήμα ζωγραφική στο Σιγρί, Ιούλιος 2021. Sigri Arts Retreat

Όπως επισημαίνετε με τη λέξη «retreat», το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό εαυτό τους, από εκεί που πηγάζει η τέχνη και η δημιουργία.

Sigri Art Retreat
Οι μαθητές του Sigri Arts Retreat κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Sigri Arts Retreat

«Στο να δημιουργήσεις οτιδήποτε και προπαντός τέχνη δεν χρειάζεται να έχεις ταλέντο, αλλά να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου. Τότε κάνεις πράγματα που εμπνέουν. Τότε κάνεις θαύματα. Και έτσι, οι άνθρωποι μεταμορφώνονται, θεραπεύονται, και ξεφεύγουν από τα αδιέξοδα», μας λέει ο επικεφαλής του προγράμματος ο γνωστός Άγγλος ζωγράφος Tomas Watson.

Sigri Art Retreat
Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων δημιουργικής γραφής με την Cindy Camatsos. Sigri Arts Retreat

Τα εργαστήρια λαμβάνουν μέρος στο Σίγρι που με το παρθενικό του ακόμα τοπίο φέρνει ηρεμία και έμπνευση. Οι καθηγητές που διδάσκουν προέρχονται από πανεπιστήμια όπως το University of Oxford, University of Cambridge, Slade School of Fine Art, Royal College of Art. Η διδασκαλία γίνεται στα ελληνικά και στα αγγλικά και τα μαθήματα προσφέρονται για όλες τις ηλικίες και για αρχάριους έως προχωρημένους. Παράλληλα με τα μαθήματα, γίνονται και συζητήσεις, παρουσιάσεις, και εκδηλώσεις, που προσφέρονται δωρεάν και είναι ανοιχτές για όλους.

https://www.sigriartsretreat.com

K-Gold Temporary Gallery (Αγία Παρασκευή)

Η K-Gold Temporary Gallery ιδρύθηκε το 2014, από το Νίκο Βαμβουκλή με σκοπό να φέρει το κοινό της Λέσβου σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη μέσα από εκθέσεις, performance, εκδόσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. «Οι δράσεις της συνδέονται και με την προβολή του νησιού ως προορισμού σύγχρονου πολιτιστικού ενδιαφέροντος,» τονίζει ο κ. Βαμβουκλής. «Είναι δωρεάν και ανοιχτές για όλους αφού συμβάλλουν στην προσπάθεια αναζωογόνησης του τόπου και της καθημερινότητας των πολιτών. Συνδέονται με την εξασφάλιση πρόσβασης στη γνώση και την προβολή.» Η K-Gold Temporary Gallery έχει παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων καλλιτεχνών όπως Joan Jonas, Bas Jan Ader, Ηλίας Παπαηλιάκης, Μαρία Παπαδημητρίου, Ana Mendieta και Grace Wales Bonner. Πρόσφατες συνεργασίες περιλαμβάνουν το Ίδρυμα Ωνάση και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο ενώ το 2015 διακρίθηκε ως καινοτόμος πρωτοβουλία από τη Μητρόπολη της Ναντ. Αξιοποιώντας την τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης, η K-Gold Temporary Gallery διοργανώνει προγράμματα για παιδιά και νέους: δημιουργικά εργαστήρια (εικαστικά και κίνηση), ειδικές ξεναγήσεις, ενημερωτικό υλικό, συζητήσεις και προβολές, μεταξύ άλλων. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσφέρει επίσης την ευκαιρία σε φοιτητές να συμμετέχουν ενεργά στη δημιουργική διαδικασία μέσα από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και εθελοντισμού.

https://kgoldtemporarygallery.tumblr.com

KGOLD Festival
Installation από το K-Gold Temporary Gallery

Κείμενο: Ευφροσύνη Καμάτσου

All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content