Top
SHELBURNE, VERMONT, USA

Κάθε παράθυρο έχει άλλη θέα, ανάλογα με το μέρος του πλανήτη που βρισκόμαστε

Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε κανονικά προς το παρόν, λόγω covid και να γυρίσουμε τον κόσμο ως τα πέρατα και πάλι πίσω, η τεχνολογία μας έχει δώσει ένα χεράκι βοηθείας, χαρίζοντάς μας τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε εικονικά αλλά όχι με μη πραγματικές εικόνες. Πώς είναι η θέα από ένα παράθυρο στην Ινδία, στη Νέα Υόρκη, στην Αυστραλία, στην Ιρλανδία, στην Σουηδία, στο Σαντιάγκο, στην Αργεντινή, στο Ζάγκρεμπ;

Mombai India
Παράθυρο στη Mumbai της Ινδίας. Το παράθυρο ανήκει στους Titash & Shashwata.

Αν μπείτε στο window-swap.com θα βρεθείτε ξαφικά στη θέα παραθύρων απ’ όλο τον κόσμο. Πατάς απλώς το κουμπί της περιπλάνησης και αμέσως ένα νέο παράθυρο ανοίγεται μπροστά σου. Τι βλέπουν από τα παράθυρα τους οι Αυσταλοί, οι Άγγλοι, οι Σουηδοί; Οι άνθρωποι που κατοικούν σ΄όλες τις γωνιές του πλανήτη; Πολλές φορές, όσοι ζούμε σε μεγάλα αστικά κέντρα σκεφτόμαστε πόσο άτυχοι είμαστε που μένουμε μέσα στο τακτικτά στιβαγμένο μπετόν με θέα την έλλειψη θέας… όμως δεν είναι έτσι ακριβώς.

Τα μακρινά εξωτικά μέρη που ονειρευόμαστε πολλές φορές, δεν είναι ακριβώς έτσι όπως ονειρευόμαστε ότι είναι. Όταν πρόκειται για κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο, ο παρονομαστής λίγο- πολύ είναι ίδιος. Μπετόν σε διάφορες μορφές ανάλογα με τις αρχιτεκτονικές επιρροές του κάθε τόπου. Αλλού άσχημο, αλλού πιο επιμελώς φινιρισμένο, αλλού τομακτικό και αλλού έτοιμο απλώς να καταρρεύσει.

Scotland
To παράθυρο του David στο Ardrishaig στη Σκωτία

Αν περιπλανηθείτε στα παράθυρα του κόσμου, θα δείτε πόλεις με ψηλά κτίρια και αμέτρητους ορόφους, στο Gurgaon στην Ινδία και στο Ρίο ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία. Η μορφή του αστικού περιβάλλοντος είναι ίδια με μικρές αποκλίσεις όπου και αν την συναντήσεις. Ο θόρυβος της πόλης επίσης ο ίδιος. Συνήθως μηχανικός, εκκοφαντικός και τις περισσότερες φορές αβάσταχτος. Τη διαφορά συνήθως κάνει ένα σπίτι στην εξοχή. Ένας καταπράσινος κήπος στη Σκωτία, ένα καταγάναλος ουρανός στο Shelburne στις Η.Π.Α, μια σμαραγδένια θάλασσα στη Woonona της Αυστραλίας, ένα καταπράσινο βουνό στην ορεινή Πίνδο της Ελλάδας.

Woonona Australia
Το παράθυρο της Φιόνα στη Woonona της Αυστραλίας

Στο window-swap μπορείτε να ανεβάσετε ένα δεκάλεπτο βίντεο με τη δική σας θέα, από το δικό σας πράθυρο, δείχνοντας τις ομορφιές της χώρας μας, αλλά και τον πολιτισμό μας. Ανοίξτε το παράθυρό σας στον κόσμο, περιμένει να το δει όπως έκανε και η Ευαγγελία από τη Θεσσαλονίκη ανοίγοντας το παράθυρό της προς τον κόσμο.

Thessaloniki
Το παράθυρο της Ευαγγελίας στη Θεσσαλονίκη

*Οι φωτογραφίες είναι μέσα από την εφαρμογή του window-swap.

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content