Top
Ηλιοβασίλεμα στο Λέοντα cover

Κέα ή Τζια. Όπως και να την πεις, το σίγουρο είναι πως χρειάζεσαι περίπου μία ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου για να φτάσεις στον παράδεισο των Κυκλάδων. Είχα την τύχη να φιλοξενηθώ από μία ντόπια φίλη. Για να νιώσεις και να καταλάβεις το παλμό ενός τόπου, πρέπει να το ζήσεις ως ντόπιος. Μόνο έτσι μπορείς να καταγράψεις βαθύτερα στοιχεία του πολιτισμού ενός μέρους, μόνο αν το ζήσεις “εκ των έσω”.

Ζεστή Φιλοξενία

Μείναμε λοιπόν στο σπίτι της γιαγιάς της Κωνσταντίνας, στην περιοχή της Φλέας. Παραδοσιακό σπίτι του προηγούμενου αιώνα. Στην Τζια τα σπίτια χτίζονταν με μεγάλα, φαρδιά και πλακέ κομμάτια από μασίφ πέτρες, τις περίφημες πέτρες Κέας. Δύο επικλινείς πλάκες δεξιά και αριστερά και μία από επάνω για ταβάνι. Στη συνέχεια περνούσαν το απαραίτητο επίχρισμα για να υπάρχει η κατάλληλη μόνωση. Το αποτέλεσμα ήταν τοίχοι με πάχος περίπου 1 μέτρο, που δημιουργούν στο εσωτερικό σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας. Καταμεσής του καλοκαιριού και ενώ το σπίτι δεν έχει κλιματιστικό κοιμηθήκαμε υπέροχα ανοίγοντας μόνο το βορινό παράθυρο που έφερνε γενναιόδωρα την αιγαιοπελαγίτικη δροσιά.

Φτάνοντας, μας υποδέχθηκε πλήθος τζιτζικιών στην κληματαριά, τα οποία πέταγαν σαν τρελά. Η αλήθεια είναι ότι χαλάσαμε την “ησυχία” τους. Ξαποστάσαμε από το ταξίδι στην αυλή, ανοίγοντας τη βορινή πόρτα της. Με θέα τις τακτικά φτιαγμένες ξερολιθιές και συντροφιά τον κελαριστό ήχο από την πηγή της Φλέας, απολαύσαμε το φρέσκο χυμό ρόδι Κέας, που μπορείς να βρεις σε κάθε μαγαζί που συναντάς και ξεκινήσαμε να δούμε το νησί.

Παραλίες στην Κέα

Οι παραλίες της Κέας ομοιάζουν αρκετά με της Άνδρου και της Τήνου. Αιγαιοπελαγίτικες, παγωμένες, κρυστάλλινες, με πολύχρωμο βοτσαλάκι στην ακτή, εκεί που σκάει το κύμα και χρυσαφένια άμμο πιο μέσα αλλά και σε όλη την παραλία. Το πιο χαρακτηριστικό στα κυκλαδονήσια είναι ότι οι παραλίες σχηματίζονται χάρη στην λάξευση του φυσικού ανάγλυφου του τόπου από τα κύματα, τα οποία δημιουργούν όρμους. Στις Κυκλάδες, αυτό που αγαπώ περισσότερο, είναι ότι ακόμα και αν τις επισκεφθείς στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν σε ζορίζει η ζέστη. Πάντα το αεράκι που φυσάει σε ξαλαφρώνει, δίνοντας σου την ευκαιρία να απολαμβάνεις τη ζέστη του καλοκαιριού και τον ήλιο. Αυτή η αντίθεση της ζέστης και παράλληλα της δροσιάς, δίνει ξεχωριστή αξία στο συναίσθημα το οποίο βιώνεις, ιδίως όταν είσαι σε περίοδο διακοπών.

Διαβάστε το Β μέρος του ρεπορτάζ για την Κέα.

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content