Top
Ελευθερία Αρβανιτάκη - Κάλαντα Ικαρίας

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι ένα μοναδικός άνθρωπος που η τέχνη της αποτελεί τομή για το ελληνικό τραγούδι. Από την αρχή της πορείας της μέχρι σήμερα εξυψώνει την παράδοση, άλλωστε είναι από τους λίγους συγχρονους τραγουδιστές που επιλέγει σταθερά να έχει αναφορές στην παράδοση είτε με έναν αμιγώς παραδοσιακό τρόπο είτε με αναφορές διηθημένες μέσα από την σύγχρονη ματιά της. Πάνω σ΄αυτό το στοιχείο ακουμπάει και η αλήθεια της, το μεγάλο στοίχημα που έχει κερδίσει με την τέχνη της. Είναι αληθινή πέρα ως πέρα και αυτό μπορείς να το καταλάβεις χωρίς να τη βλέπεις. Την αλήθεια της, τη νιώθεις απλώς όταν την ακούς να τραγουδά. Τα Ικαριώτικα παραδοσιακά κάλαντα είναι από τα αγαπημένα κάλαντα που ακούω κάθε χρόνο γιατί τα λόγια τους είναι ευχές που έχουν βγει βαθιά μέσα από την καρδιά.

Τι μας είπε η Ελευθερία Αρβανιτάκη για τα κάλαντα της Ικαρίας:

«Όταν το 2003 ο Χρήστος Τσιαμούλης μου πρότεινε να ηχογραφήσουμε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Ικαρίας για να τα συμπεριλάβει σ’ ένα άλμπουμ αφιερωμένο στα κάλαντα από διάφορες γωνιές της Ελλάδας δέχθηκα με μεγάλη χαρά. Άλλωστε αγαπώ πολύ την Ικαρία, τον τόπο που κατάγομαι από την πλευρά της μητέρας μου και που τον ζούσα συνήθως τα καλοκαίρια. Δεν ήξερα καν τα κάλαντα του νησιού και πολύ χάρηκα που έγινε αυτή η ηχογράφηση για να τα ανακαλύψω.

Αγαπώ πολύ και την παράδοση και κατά κάποιον τρόπο ξεκίνησα από την παράδοση με την Οπισθοδρομική Κομπανία, τραγουδώντας σμυρνέικα και ρεμπέτικα, δηλαδή τραγούδια από ένα κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης. Αγαπώ την μουσική με εντοπιότητα και πάντα προσπαθώ να την ενσωματώνω στις ζωντανές μου εμφανίσεις.

 Έχω ευχαριστηθεί τις συναντήσεις μου με κορυφαίους εκπροσώπους της μουσικής μας παράδοσης όπως η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, αλλά και οι Τακίμ, οι νεότεροι συνεχιστές της παραδοσιακής μας μουσικής με τους οποίους μάλιστα κάναμε κι ένα καινούριο τραγούδι, καθώς και μια εκπληκτική συνεργασία για το Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο.

Ξαναγυρνώντας στα κάλαντα να σταθούμε στις ευχές, στις ευχές αυτές για ευημερία και αφθονία στο σπιτικό που δίνονται με την ντοπιολαλιά του τόπου μου και με αυτές να κλείσω αυτό το σύντομο σημείωμα: Χρόνια καλά, γεμάτα, με ξεγνοιασιά, υγεία και ευημερία για όλους. Καλή μας χρονιά! ».

Ελευθερία Αρβανιτάκη
© Zvoura.gr

Άγιος Βασίλης έρκεται (Φούρνων Ικαρίας)

Άγιος Bασίλης έρκεται ’πο πίσω απ’ το Kαμάρι,
βαστάει μυτζήθρες και τυριά, βαστάει κι ένα γκυνάρι.

Bάρτε μας κρασί να πιούμε
και του χρόνου να σας πούμε.

Kι αν έχεις κόρη όμορφη βάρτηνε στο ζιμπίλι
και κρέμασέ τηνε ψηλά να μη στη φάν’ οι ψύλλοι.

Eμείς εδώ δεν ήρταμε να φάμε και να πιούμε,
μόν’ έχεις κόρη όμορφη κι ήρταμε να τη δούμε.

Σ’ αυτό το σπίτι που ’ρταμε τα ράφια είν’ ασημένια,
του χρόνου σα και σήμερα να ’ναι μαλαματένια.

Δίσκος: “Σας τα ‘παν άλλοι ;”

Επιμέλεια: Χρήστος Τσιαμούλης

Ηχοληψία: Σωτήρης Παπαδόπουλος

All rights reserved 2022. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content