Top
Γιάννη μου Ελένη Τσαλιγοπούλου & Ορέστης Ντάντος

“Γιάννη μου το μαντήλι σου” που λέει η παράδοσή μας, “Μα δεν σε λένε Γιάννη” που έχει τραγουδήσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη και άλλες τόσες μνείες στο Γιάννη που σίγουρα κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον από έναν. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι “Γιάννη μου” σε στίχους και μουσική του Ορέστη Ντάντου με τη φωνή της Ελένης Τσαλιγοπούλου. Ο Ορέστης Ντάντος έχει ξεχωρίσει ως δημιουργός και ως στιχουργός για τους πολύ ιδαίτερους στίχους που γράφει καθώς αποτυπώνουν μια πολύ βαθιά αλήθεια με τα πιο απλά λόγια. Είναι ο ίδιος που στον προηγούμενο δίσκο του “Προσάναμμα”, έχει γράψει για το τραγούδι, Μια κ έξω: “…Ξέρεις η αγάπη κι η ανάγκη έχουν δυο άλφα, ένα ήτα αλλά δε μοιάζουν καθόλου, κοίτα καλά ξανακοίτα.” Τόσο απλό, αλλά πολύ βαθύ.

Αν γνωρίζεις καλλιτεχνικά την Ελένη Τσαλιγοπούλου ξέρεις ότι είναι η καλλιτέχνιδα που εκτιμάει και τιμά τα λόγια που τραγουδάει και αν δεν της κάνουν κέφι και δεν την εκφράζουν προτιμά να μην τα επιλέγει. Αυτό είναι που της επιτρέπει να είναι τόσο ειλικρινής στην σκηνική της παρουσία ενώ ερμηνεύει και να δημιουργεί όλο αυτό το μυσταγωγικό κλίμα στα live της. Συνηθίζει να λέει σε πολλές συνεντεύξεις της ότι πρέπει να πιάνουμε το νήμα από την αρχή, να γυρίζουμε προς τα πίσω και να κοιτάμε τις ρίζες μας για να βρίσκουμε την αλήθεια μας. Και αυτό είναι κάτι που το κάνει και η ίδια στα τραγούδια και στον ήχο της.

Ο “Γιάννης μου” είναι ένα από τα πιο όμορφα και ταυτόχρονα κολλητικά τραγούδια που έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό. Μιλάει γι’ αυτό που όλους μας ταλανίζει και μας κάνει να βράζουμε στο ζουμί μας, μιλάει για τη δύσκολη αγάπη που δεν αντέχουμε να χάσουμε αλλά κατά βάθος θέλουμε να φύγει από τη ζωή μας, γιατί όπως λέει και ο Ορέστης Ντάντος: ” να σ’ αγαπώ είναι ελάττωμα και ψυχικό ξεπάτωμα”. Μόλις το άκουσα πραγματικά κατάλαβα από την πρώτη ακρόαση ότι ο Γιάννης, έχει χτυπήσει φλέβα. Τεράστια αλήθεια είναι ότι η αγάπη εκτός από πεταλουδίτσες που φτερουγίζουν στο στήθος μας, είναι πολύ συχνά η καστάση “βρίσκομαι στο πάτωμα” ψυχή τε και σώματι, ήτοι ψυχικό ξεπάτωμα. Ορέστη πέτυχες διάνα.

Ακούστε το τραγούδι που κυκλοφορεί από την Cobalt, αλλά κάντε μου τη χάρη και ακούστε και την live εκτέλεση που παίχτηκε πρώτη φορά στο Μουσικό Κουτί, για να νιώσετε τα κύματα της φώνης της live ερμηνείας της Ελένης Τσαλιγοπούλου να σας παρασέρνουν στην ευτυχία, έστω και αν κατά τη διάρκεια της ακρόασης θυμάστε κάποια παλιά γλυκόπικρη αγάπη σας.

All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content