Top
GENER8ION: Το νέο Project των Romain Gavras και Surkin σε παγκόσμια πρεμιέρα

Ανακοίνωση:
Ο κορωνοϊός αναχαίτισε την πορεία του Gener8ion, το οποίο θα κάνει την εμφάνισή του στο κοντινό μέλλον. Ο Romain Gavras και το έργο του από το 2034 έρχονται στην Αθήνα την άνοιξη του 2022.

Ο Romain Gavras και ο Surkin στην Αθήνα με το νέο τους πρότζεκτ GENER8ION σε παγκόσμια πρεμιέρα, σε συμπαραγωγή του Onassis Culture και της Iconoclast. Τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις, τρεις χώροι του Ιδρύματος Ωνάση, τρία σημεία της πόλης, με σέρφερ, αντάρτες και χολιγουντιανούς ηθοποιούς να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας.

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στο 2034 ξεκινάει από τη Στέγη, μας εκτοξεύει στη Μάντρα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και από εκεί στο Onassis Ready στην περιοχή του Ρέντη.

Ο Romain Gavras και ο Surkin στην Αθήνα με το νέο τους πρότζεκτ GENER8ION σε παγκόσμια πρεμιέρα, σε συμπαραγωγή του Onassis Culture και της Iconoclast. Τρεις ποπ βίντεο εγκαταστάσεις, τρεις χώροι του Ιδρύματος Ωνάση, τρία σημεία της πόλης, με σέρφερ, αντάρτες και χολιγουντιανούς ηθοποιούς να παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας.

Ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στο 2034 ξεκινάει από τη ΣΤΕΓΗ, μας εκτοξεύει στη Μάντρα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και από εκεί στο Onassis Ready στην περιοχή του Ρέντη.

Χωράει η ομορφιά σε ένα περιβάλλον Αποκάλυψης; Ο Romain Gavras, που έχει υπογράψει μερικά από τα πιο ανατρεπτικά βίντεο κλιπ για τον Kanye West, τη M.I.A., τον Jay-Z και τους Justice, ενώ τώρα ετοιμάζει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, δίνει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα με το νέο έργο του, σε συνεργασία με τον μουσικό, DJ, παραγωγό Surkin. Από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου, τρεις χώροι του ιδρύματος Ωνάση ενεργοποιούνται όλοι μαζί για πρώτη φορά, για να υποδεχτούν τα τρία μέρη της συνδημιουργίας του σπουδαίου Ελληνογάλλου σκηνοθέτη και του μουσικού Surkin, με τίτλο GENER8ION, σε παγκόσμια πρώτη. Σέρφερ, αντάρτες, αλλά και η Charlize Theron συναντιούνται στις τρεις ποπ πολυμεσικές εγκαταστάσεις για ένα μέλλον που θυμίζει το παρόν και διατρέχει την πόλη, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στη Συγγρού με το Neo Surf έως τη Μάντρα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου με το Emotions και το Onassis Ready στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη με το Agartha.

Και οι τρεις επιμέρους εγκαταστάσεις του νέου έργου τοποθετούνται σε ένα κοντινό μέλλον, και συγκεκριμένα στο έτος 2034. Το Neo Surf, που θα εκτίθεται στη Στέγη, εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική Αθήνα, όπου έφηβοι ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές στα περίχωρα της πόλης. Τοξικά φύκη, που εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 2020 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κατέστησαν την περιοχή επικίνδυνη. Η κυβέρνηση έχει περιορίσει αυστηρά την πρόσβαση σε αυτή την περιοχή επιτρέποντάς την μόνο στους κατοίκους.

Το Emotions, που θα προβάλλεται στη Μάντρα –το μοναδικό δείγμα σκηνής ανοιχτού χώρου της belle époque που εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό οικοσύστημα του Onassis Culture και θα παραμείνει έως το 2069–, μας ταξιδεύει στη Βομβάη της Ινδίας, το 2034, για να θαυμάσουμε μια τεχνική επίδειξη της μηχανής τρισδιάστατης αποτύπωσης PrimeFocus™. Το σύστημα παράγει για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία εξαιρετικά ρεαλιστικά αντίγραφα ηθοποιών του Χόλιγουντ που εκφράζουν μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Πρωταγωνιστεί η Charlize Theron.

To Agartha θα εγκαινιάσει τον επάνω χώρο του Onassis Ready στη Λεγάκη 7Α, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Η εικαστική εγκατάσταση, γυρισμένη στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, μας πηγαίνει και πάλι στο 2034, όπου γινόμαστε θεατές ενός προπαγανδιστικού βίντεο από τον υποτιθέμενο Απελευθερωτικό Στρατό της Αγκάρθα. Αυτή η αποσχιστική οργάνωση ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Βορειοαμερικανική Ένωση στις πολιτείες Ουαϊόμινγκ και Άινταχο το 2029. Η πεποίθησή τους πως η Γη είναι κούφια και ότι εκεί βρίσκονται οι απαντήσεις για καθετί έχει ως συνέπεια να είναι αντίθετοι σε κάθε μορφής εξερεύνηση του Διαστήματος.

Η επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας Myriam Ben Salah αναφέρει για το GENER8ION: «Ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και θεμελιωτής του cyberpunk, William Gibson, φέρεται να έχει πει ότι “το μέλλον είναι ήδη εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένο”. Πρόσφατα, επικαιροποίησε τη φράση με μια ανάρτησή του στο Twitter: “Η δυστοπία είναι επίσης εδώ, μόνο που είναι άνισα κατανεμημένη κι αυτή”. Η αποστροφή του Gibson είναι κατά κάποιον τρόπο το ιδανικό υπόβαθρο του GENER8ION, του πρότζεκτ που συνυπογράφουν ο κινηματογραφιστής Romain Gavras και ο μουσικός παραγωγός Surkin. Τοποθετημένη στο έτος 2034, αυτή η σειρά ταινιών σκιαγραφεί μια ιστορία του μέλλοντος χωρίς κεφαλαίο Μ, ενός μέλλοντος που θυμίζει τόσο πολύ το παρόν. Μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που συλλαμβάνει συναισθήματα, μέλη ενός αποσχιστικού κινήματος στη Βόρεια Αμερική να ποζάρουν με ένα αιχμαλωτισμένο διαστημόπλοιο σε προπαγανδιστικό βίντεο, νεαροί να διασκεδάζουν με ιπτάμενες σανίδες του σερφ σε μια βιομηχανική περιοχή στα περίχωρα της Αθήνας. Εδώ δεν υπάρχει ούτε κάποια ξαφνική εξωανθρώπινη απειλή, ούτε το τέλος του κόσμου, αλλά ένα φαινομενικά “φυσιολογικό” περιβάλλον που εδράζεται πάνω σε ένα νήμα αργόσυρτης βίας, σαν αυτό ακριβώς που βιώνουμε σήμερα, εν μέσω μιας πανδημίας που επιτάχυνε την εδραίωση μιας διαρκούς και διάχυτης συστημικής ανισορροπίας ισχύος. Υπερβαίνοντας τα όρια των κινηματογραφικών ειδών, οι ταινίες αυτές δημιουργούν ένα όραμα για τη συνύπαρξη μεταξύ της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της ανθρώπινης αποτυχίας, αμφισβητώντας τις αυθαίρετες περιχαρακώσεις που θέτουμε γύρω από τόπους, λαούς και έννοιες. Δεν είναι μετα-αποκαλυπτικές, γιατί η Αποκάλυψη, όπως και το μέλλον, είναι ήδη εδώ».

Συντελεστές εγκατάστασης GENER8ION στους χώρους του Onassis Culture

Σκηνοθεσία: Romain Gavras

Μουσική σύνθεση: Surkin

Curatorial Direction: Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Σενάριο: Romain Gavras, Ladj Ly & Elias Belkeddar

Πρωταγωνιστούν: Charlize Theron, Dali Benssalah, Anthony Bajon, Alexis Manenti, Ouassini Embarek, Sami Slimane

Σύμβουλος Παραγωγής: Αμάντα Λιβανού

Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας

Οργάνωση Παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου

Εκτέλεση Παραγωγής: Δέσποινα Σιφνιάδου

Συμπαραγωγή: Onassis Culture & Iconoclast

Διαβάστε περισσότερα

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης Ρομέν Γαβράς γεννήθηκε το 1981 και είναι γιος του διαπρεπούς σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Οι δυναμικές και ενίοτε σοκαριστικές εικόνες του Ρομέν Γαβρά έχουν γίνει συχνά αντικείμενο δημόσιας συζήτησης και έχουν αναδείξει το ταλέντο του ως σκηνοθέτη. Η ευελιξία και η ικανότητά του να συλλαμβάνει το πνεύμα των καιρών τού επιτρέπουν να δημιουργεί εμβληματικές ταινίες.

Η δουλειά του αποπνέει μια ακατέργαστη και ακαταμάχητη ενέργεια. Καταγράφει φιλμικά τους χαρακτήρες του με μια ασυμβίβαστη ματιά που εξαϋλώνει τις διαφορές τους. Είναι παθιασμένος με αυθεντικούς και ασυνήθιστους χαρακτήρες και καταλήγει πάντα στη δημιουργία μοναδικών εικόνων. Η κάθε του ταινία είναι ένα γεγονός. Το βίντεο κλιπ του για το κομμάτι “Gosh” του Jamie XX προκάλεσε τεράστια αίσθηση και του απέφερε έναν Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Κανών (Cannes Lions) του 2016. Μετά την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, με τίτλο Our Day Will Come (πρωτότυπος γαλλικός τίτλος: Notre jour viendra, 2010), με πρωταγωνιστή τον Γάλλο ηθοποιό Vincent Cassel, ο Ρομέν κυκλοφόρησε την ταινία The World Is Yours (Ο κόσμος σου ανήκει, 2018), στην οποία έπαιζαν η θρυλική ηθοποιός Isabelle Adjani, έχοντας πλάι της τους Vincent Cassel, Karim Leklou και François Damiens. Η ταινία παρουσιάστηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών του 2018, στο πλαίσιο του «Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών», και απέσπασε αρκετές υποψηφιότητες στα βραβεία César. Ο Ρομέν δουλεύει αυτή την εποχή στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Ο Benoît Heitz, ή αλλιώς Surkin, μουσικός, παραγωγός, DJ και καλλιτεχνικός διευθυντής, έγινε γνωστός για τις συνθέσεις και παραγωγές του στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής. Βρέθηκε πολύ γρήγορα στο προσκήνιο της νέας γαλλικής ηλεκτρονικής σκηνής, έχοντας παράλληλα εμφανιστεί ως DJ σε κλαμπ και μεγάλα μουσικά φεστιβάλ (Coachella, Fuji Rock, Ultra Music). Έχει κάνει επίσης remix σε σημαντικές κυκλοφορίες, έχει ιδρύσει τη ανεξάρτητη δισκογραφική Marbl, ασχολείται με το δημιουργικό διαφόρων εικαστικών περιοδικών (Unite or Perish, Gener8ion-zine) και έχει συνθέσει και επιβλέψει τη μουσική επένδυση για εταιρικές εκδηλώσεις των Alyx Studio, Paco Rabanne, Givenchy, Kenzo και Louis Vuitton.

Μετά από ένα αρχικό EP που κυκλοφόρησε το 2016, αυτό το πρότζεκτ των Γαβρά και Surkin αναγεννήθηκε το 2021 αρχικά με το μουσικό κομμάτι “Neo Surf”, σε ερμηνεία της 070 Shake, η οποία είναι στενή συνεργάτιδα του Kanye West και των καλλιτεχνών της εταιρείας του, G.O.O.D. Music.

Το sneak peek στο πρώτο μέρος του GENER8ION, με τίτλο Neo Surf, με τη συμμετοχή της 070 Shake μας έδωσε πριν από δύο μήνες μια πρώτη εικόνα για αυτό που θα ακολουθήσει στην ολοκληρωμένη εκδοχή του, με τις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις στους χώρους του Ιδρύματος Ωνάση τον Ιανουάριο του 2022. Το Neo Surf, με το εντυπωσιακό βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία του Ρομέν Γαβρά, είναι συμπαραγωγή του Onassis Culture. Το Ίδρυμα Ωνάση πρότεινε στον σημαντικό σκηνοθέτη την Αθήνα για τα γυρίσματα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ρομέν Γαβράς: «Ήταν η πρώτη φορά που έκανα γυρίσματα στην Ελλάδα και ένιωσα πάρα πολύ άνετα. Με την υποστήριξη του Onassis Culture και του καταπληκτικού ελληνικού συνεργείου μου, δημιουργήσαμε κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω πουθενά αλλού στον κόσμο, το οποίο χτίστηκε από εικόνες και τοποθεσίες της Ελλάδας που είχα στο μυαλό μου από παιδί. Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά, κάνουν πράγματα που κάνουν τα παιδιά και δημιουργούν αναμνήσεις ακόμα κι αν ο κόσμος καταρρέει.»

Το βίντεο ανέβηκε πριν από λίγο καιρό στο YouTube και έχει πάνω από 3 εκατομμύρια views, ενώ έχει ξεπεράσει τις 2,7 εκατομμύρια ακροάσεις στο Spotify. Δείτε ολόκληρο το βίντεο εδώ: https://youtu.be/saIN0h_r7ws

Romain Gavras & Surkin_ Gener8ion_Neo Surf_still02

Πληροφορίες

15.01 – 27.02.2022

GENER8ION: Neo Surf
Εκθεσιακός χώρος -1, Στέγη
Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107, Αθήνα)

Τετάρτη – Κυριακή 19:00-23:30

Romain Gavras & Surkin_ Gener8ion_Emotions

GENER8ION: Emotions

Η Μάντρα (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 2, Αθήνα)

Δευτέρα – Κυριακή 17:00-22:00

Romain Gavras & Surkin_ Gener8ion_Agartha_still01

GENER8ION: Agartha
Onassis Ready (Λεγάκη 7Α, Άγ. Ιωάννης Ρέντης)

Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19:30-00:00, Σάββατο – Κυριακή 17:30-00:00

Η προκράτηση των δελτίων εισόδου ξεκινάει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, 17:00

Οι κάτοχοι εισιτηρίων για εκδήλωση της Στέγης της ίδιας ημέρας μπορούν να επισκεφτούν την εγκατάσταση με το εισιτήριό τους

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας βάσει των προληπτικών μέτρων της πολιτείας ενάντια στον κορωνοϊό, ο αριθμός των επισκεπτών είναι περιορισμένος

Τηρείται σειρά προτεραιότητας

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ONASSIS CULTURE ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ακολουθώντας τις οδηγίες της Πολιτείας και στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, η είσοδος στους χώρους του Onassis Culture επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 3 μήνες από τη διάγνωση).

Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo. Ο έλεγχος των πιστοποιητικών πραγματοποιείται από ειδικά εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο με σάρωση του σχετικού κωδικού QR, μέσα από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή “CovidFreeGr”. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

post a comment

Skip to content