Top
viopoikilotita_zvoura.gr

Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στην Βιοποικιλότητα. Η Βιοποικιλότητα είναι το σύνολο των ζωντανών οργανισμών που ζουν πάνω στον πλανήτη και διατηρούν την ισορροπία της ζωής του πλανήτη. Η περιβαλλοντική ρύπανση, η μόλυνση των υδάτων αλλά και η αποψίλωση των δασών οδηγούν σταδιακά στην εξαφάνιση κάποιων ειδών μεταξύ των οποίων κάποια δεν έχουν καν καταγραφεί. Το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται το κλίμα του πλανήτη το οποίο με τη σειρά του επισύρει μια σειρά καταστροφικών αλλαγών οι οποίες επηρεάζουν όλη τη ζωή του πλανήτη.

Τα δάση καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 του πλανήτη ενώ φιλοξενούν παραπάνω από το 80%  όλων των επίγειων ζώων, φυτών και εντόμων τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διαβίωση του 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αποτελούν τον πνεύμονα του πλανήτη και προσφέρουν πολύτιμα συστατικά στην επιστήμη της φαρμακευτικής. Κάθε χρόνο καταστρέφονται 17 δις στρέμματα με σκοπό την ανοικοδόμηση νέων βιομηχανικών ζωνών και γεωργικές καλλιέργειες μεγάλης κλίμακας.

Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από το 75% της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου προορίζονται για εκτροφή βοοειδών. Η αύξηση του πληθυσμού, η αστικοποίηση και τα βελτιωμένα εισοδήματα έχουν αυξήσει τη ζήτηση των καταναλωτών για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα εκτρεφόμενα πουλερικά αποτελούν το 70% όλων των πτηνών του πλανήτη, ενώ μόλις το 30% είναι άγρια. Από το σύνολο των θηλαστικών το 36% αποτελεί το ανθρώπινο είδος, το 60% βοοειδή και χοίροι ενώ μόνο το 4% είναι άγρια ζώα.

Τι είναι Βιοποικιλότητα

Εκτιμάται ότι υπάρχουν 8 εκατομμύρια είδη φυτών και ζώων πάνω στη γη. Από τα 8 εκατομμύρια ειδών που υπάρχουν στον πλανήτη, έχουμε εντοπίσει όχι περισσότερο από ένα στα δέκα. Ωστόσο, χάνουμε είδη 1.000 φορές ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία. Μέχρι 1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση – πολλά μέσα μόλις σε λίγες δεκαετίες.

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content