Top
Πομπηία

Η Πομπηία βρίσκεται 23χλμ. νοτιοανατολικά της Νάπολης, στην οποία ζούσαν περίπου 13.000 άνθρωποι όταν θάφτηκε κάτω από την τέφρα και τη σκόνη καθώς δέχτηκε τη δύναμη μιας έκρηξης που ισοδυναμεί με την έκρηξη πολλών ατομικών βομβών. Αποτελεί μια σπάνια τεκμηρίωση της ελληνορωμαϊκής ζωής. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα 2/3 της αρχαίας πόλης από το 1750 που άρχισαν οι οργανωμένες ανασκαφές και ανήκει στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Πομπηία
Οι νωπογραφίες που βρέθηκαν πάνω στο θερμοπωλείο ή ταχυφαγείο της εποχής, που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία, είναι διατηρημένες σε εξαιρετική κατάσταση δίνοντας μας πολλές πληροφορίες για την κουλτούρα του φαγητού των Ρωμαϊκών χρόνων. Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας.

Στην Πομπηία την πόλη που θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή λάβα του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα χρονικά ένα υπαίθριο κατάστημα με «φαγητό του δρόμου». Ο πάγκος του καταστήματος σώζεται σε άριστη κατάσταση και είναι διακοσμημένος με νωπογραφίες (frescos) των οποίων τα χρώματα έχουν διατηρηθεί σε πρωτοφανή για τα δεδομένα κατάσταση. Η «αρχαία καντίνα» απ’ όσο φαίνεται πωλούσε ζεστό φαγητό του δρόμου, στους Ρωμαίους περαστικούς.

Πομπηία_Street Food
Η ζωντάνια των χρωμάτων έχει εντυπωσιάσει τους αρχαιολόγους καθώς οι νωπογραφίες είναι περίπου 2.000 ετών. Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας.

Γνωστό και ως termopolium στα λατινικά, θερμοπωλείο στα ελληνικά, επρόκειτο για κατάστημα ταχείας εστίασης στην αρχαιότητα όπου πωλούνταν ζεστά γεύματα και ζεστά ποτά όπως κρασί και νερό. Συνήθως είχε το σχήμα ενός αγγλικού «L» αν το δεις κάποιος από ψηλά. Το κατάστημα ανακαλύφθηκε στον αρχαιολογικό πάρκο της στην περιοχή V, η οποία δεν είναι επισκέψιμη για το κοινό ακόμα και παρουσιάστηκε το Σάββατο 26/12/2020. Είναι η πρώτη φορά που ανασκάπτουν ολόκληρο θερμοπωλείο σύμφωνα με τον Massimo Ossana, γενικό διευθυντή του αρχαιολογικού πάρκου.

Πομπηία
Γενική άποψη του θερμοπωλείου που ανακαλύφθηκε στην Πομπηία. Τα ευρήματα φέρουν καλλιτεχνική αλλά και μεγάλη ανθρωπολογική αξία. Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας.

Ίχνη φαγητού σχεδόν 2.000 ετών εντοπίστηκαν σε μερικά από τα βαθιά κεραμικά βάζα που περιείχαν ζεστό φαγητό, το οποίο ο καταστηματάρχης τοποθετούσε σ’ έναν πάγκο με κυκλικές τρύπες. Το μπροστινό μέρος του πάγκου είναι διακοσμημένο με νωπογραφίες που απεικονίζουν συστατικά του φαγητού που πωλούνταν στο κατάστημα όπως κοτόπουλο και πάπιες.

Κατά την ανασκαφή ανακαλύφθηκαν επίσης ένα χάλκινο διακοσμημένο σκεύος που χρησιμοποιούνταν για την πόση, κεραμικά βάζα που χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα σούπας, φλασκιά κρασιού και αμφορείς.

Πομπηία_Street Food
Κατά την έρευνα της ανθρωπολόγου V. Amoretti, βρέθηκαν ίχνη χοιρινού, ψαριού, σαλιγκαριών και βοείου κρέατος, γεγονός που μαρτυρά τη μεγάλη ποικιλία ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή του φαγητού.

Πηγή: Reuters

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content