Top
«Θα έχει τα μάτια σου»: Μία υπαρξιακή κωμωδία του Ηλία Κουνέλα_zvoura.gr

Ο Ηλίας Κουνέλας έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει την υπαρξιακή κωμωδία «Θα έχει τα μάτια σου» στο Θέατρο Κάμιρος, στην Κυψέλη.

Η παράσταση «Θα έχει τα μάτια σου» μεγεθύνει το απόθεμα της ζωής μπροστά στο πρόβλημα του θανάτου κι αποστρατεύει μ’ έναν ευφάνταστο τρόπο την επίκληση στην ανάγκη της επιβίωσης που τόσο αδυσώπητα μας έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να πούμε εδώ ότι η καινούρια σκηνική σύνθεση του Ηλία Κουνέλα, δεν επιχορηγείται από κανέναν φορέα. Φιλοξενείται και παίζεται στην «Κάμιρο», σ’ έναν θεατρικό χώρο στο κέντρο του κόσμου, λίγα μόλις βήματα από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη κι αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία σε ελάχιστη σκηνική επιφάνεια, απευθυνόμενη κάθε φορά σε 20 θεατές.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα για το έργο

«Με την παράσταση “Θα έχει τα μάτια σου”, οραματιστήκαμε τον τελευταίο μας εαυτό. Αυτόν που θα μας σώσει. Υπονοώντας εκείνο το πρόσωπο που όταν πια δεν βρίσκεται άλλο περιβάλλον, θέλοντας ή μη, μιας πιάνει, όχι μόνο το χέρι για να μας παρηγορήσει, αλλά κι από το χέρι, για να μας αφυπνίσει και να μας πάει στα τελευταία εδάφη της ψυχής· σ’ αυτά που θα έχουμε πάντα τη δυνατότητα να γελάσουμε με τον όψιμο εαυτό μας.
Η παράσταση που ξετυλίγει έναν εγκιβωτισμένο χρόνο, τρέφεται από την πλούσια συγκομιδή των εμπειριών που έχω συλλέξει, παίζοντας θέατρο στους θαλάμους των νοσοκομείων. Εκεί μέσα, μου φανερώθηκε η απτή λαβή της ποίησης και η πρακτική της ωφελιμότητα στη δυσκολότερη καθημερινότητα.
Κατάλαβα πως η ποίηση δεν ποιεί μόνο ποιητική σημασία, ούτε φυσικά βρίσκεται μόνο στα βιβλία, αλλά μετέχει στην αγωνία και τρέφει σαν άρτος κάθε ύπαρξη και τη χορταίνει. Αφού, όπου υπάρχει άνθρωπος κατά τον ποιητή, υπάρχει και θάνατος κι όπου υπάρχει θάνατος, υπερχειλίζει η ζωή. Η δραστική ποίηση, κατά πώς λέμε θέατρο, στέκεται στην κόψη και συμβάλλει στη μάχη αυτής της ισορροπίας. Η παράσταση δεν αποτελεί ένα ντοκιμαντέρ για τις παραστάσεις γύρω από κρεβάτια ασθενών.
Δοκιμάσαμε με τη Νάντια Κατσούρα μια μετά εμπειρία.
Αναζητήσαμε όλες τις ρωγμές που αναβοσβήνουν στη ρώμη του σώματος, σαν σήματα κινδύνου.
Ανακαλύψαμε, όχι την Αμερική, αλλά πως η κουλτούρα του καπιταλισμού για να πλουτίζει, μας έχει απαγορέψει και μας έχει αποτρέψει από το πλουσιότερο μας αγαθό: τον προσωπικό μας θάνατο.
Όταν επισκέφθηκα πρώτη φορά τον χώρο της «Καμίρου», ελάχιστα βήματα από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, δεν βρέθηκα μόνο στο κέντρο του κόσμου, αλλά και στο βάθος του. Με μαγνήτισε απευθείας το βάθος του χώρου. Κι όταν λέω χώρου, δεν εννοώ φυσικά μόνο τη σκηνή, αλλά τον χώρο της δημιουργίας που μας παραχωρήθηκε. Ένιωσα όπως ο ήρωας του Ντοστογιέφσκι, στο όνειρο ενός γελοίου, που με τη φανταστική του αυτοχειρία, βρίσκεται ξαφνικά στον παράδεισο, όπου δεν κυριαρχούν οι συντεχνίες, οι φωτεινές επιγραφές κι οι εταιρίες. Έτσι και στην Κάμιρο, μας περικύκλωσαν μια ομάδα καλλιτεχνών που αγαπάει την έμπρακτη ουτοπία και συνειδητοποίησα πως είχα χρόνια να βρεθώ σ’ έναν χώρο που οραματίζεται τη συμβολική ανταλλαγή και όχι τα χρήματα.
Σ’ αυτούς αφιερώνεται αυτή η παράσταση, αφού χωρίς τη συμβολή τους θα ήταν ανέφικτη. Επίσης αφιερώνεται και σε όλους όσοι, παρά την πίεση της αγοράς, αρνούνται να γίνουν προϊόντα κι αρνούνται φυσικά, κάτω από τέτοιους όρους, να πετύχουν».

Συντελεστές :

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ηλίας Κουνέλας
Βοηθός παράστασης: Αλέκα Τόμπρου
Σκηνογραφική επιμέλεια – ενδυματολογία: Κατερίνα – Χριστίνα Μανωλάκου
Ηθοποιοί: Νάντια Κατσούρα, Ηλίας Κουνέλας

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 και κάθε Πέμπτη

στις 21.00

Τοποθεσία:

«Κάμιρος»
Ιθάκης 32, Κυψέλη
Αθήνα 112 57
Τηλέφωνο: 211 725 1384

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση, λόγω περιορισμένου αριθμού θεατών.
Τηλ.: 695 556 0403

post a comment

Skip to content