Top
Performance ROOMS2024 Part III: Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Kappatos Gallery_zvoura.gr

17 Επιμελητές παρουσιάζουν 15 Καλλιτέχνες και Καλλιτεχνικές ομάδες από τις Εικαστικές Τέχνες καθώς και από άλλα καλλιτεχνικά πεδία όπως το Θέατρο, τον Χορό, τη Μουσική, τα Multimedia, στα 5 δωμάτια της γκαλερί, σε διάστημα 3 εβδομάδων και σε 3 ομάδες. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 5 Performances και θα παρουσιάζεται για ένα τριήμερο. Σε κάθε δωμάτιο θα επιτελείται μια ζωντανή Performance η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, αρχίζοντας με τα Εγκαίνια της 1ης και της 2ης ομάδας που ήδη πραγματοποιήθηκαν και στην συνέχεια της 3ης ομάδας που θα γίνουν την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, την Παρασκευή 9/2 και το Σάββατο 10/2, 19:00 – 22:00.

Σκοπός της έκθεσης «Performance ROOMS2024» είναι να παρουσιαστούν και να καταγραφούν συστηματικά οι σύγχρονες τάσεις και προτάσεις στον καλλιτεχνικό χώρο της Performance, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ώστε να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, σαν συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων για τις οποίες εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει στην ανάδειξη ενός μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και επιμελητών.

26 χρόνια από το ξεκίνημα μιας μικρής απόπειρας που είχε ως ζητούμενο την ανίχνευση και παρουσίαση στο ευρύ κοινό των νέων καλλιτεχνικών τάσεων και προτάσεων και της θεωρητικής σκέψης στον εικαστικό χώρο. Εικοσιέξι χρόνια έρευνας της σύγχρονης δημιουργικής και πνευματικής δημιουργίας, όπου το τοπίο της Σύγχρονης Τέχνης, κυρίως στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, έχει εξελιχθεί και διευρυνθεί, έχοντας την μεγάλη τύχη να είμαστε παρόντες, μάρτυρες και συμμέτοχοι αυτής της μεγάλης και σημαντικής αλλαγής, συμβάλλοντας στο προχώρημα και κτίσιμο μιας νέας πραγματικότητας στις Εικαστικές Τέχνες στη χώρα μας. Σε αυτή τη πορεία μας είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε με περισσότερους από 180 Επιμελητές και 500 Καλλιτέχνες και μας έδωσε τη μεγάλη και θερμή συμπαράστασή του ένα μεγάλο κοινό χιλιάδων φιλότεχνων. Τους ευχαριστούμε όλους και οραματιζόμαστε την συνέχεια σε αυτή την μοναδική εκδήλωση των δημιουργών της Σύγχρονης Τέχνης, αυτών που η ενασχόλησή τους με τα φαινόμενα και της ανάγκες της εποχής και της καθημερινότητάς μας, με την πληθώρα των εκφραστικών μέσων και εργαλείων, μας ανοίγουν νέους δρόμους στη σκέψη και στη συνείδησή μας.

Συμμετέχουν:

 • Επιμελητές: Γκέλυ Γρυντάκη, Δηώ Καγκελάρη, Νάσια Καλαμάκη, Νεφέλη Παπαναστασοπούλου, Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου
 • Καλλιτέχνες: {Κατερίνα Αναστασίου, Χρήστος Καπενής, Γιώργης Παρταλίδης}, Κατερίνα Δρακοπούλου, Ντορίνα Καππάτου, Γιάννης Σταματίου, {Αντωνίνα Βλουτή, Άννα Παπαδάκη}, {Παυλίνα Μάρβιν, Μαριάννα Δεβετζή, Χριστίνα Θύμη, Κατερίνα Καούστου, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Αναστασία-Νάστια Ντεντιάεβα, Ουίτσι, Νάντη Χατζηγεωργίου, Κρέων Κανακάρης}

Το The New Cook Book είναι μια επιτελεστική παρουσίαση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου μαγειρικής που έχει δημιουργήσει ο εικαστικός Γιάννης Σταματίου. Κατά τη διάρκειά της ο καλλιτέχνης «ξεφυλλίζει» ζωντανά το ηλεκτρονικό βιβλίο καθώς αυτό προβάλλεται, συμμετέχοντας στη ροή των αλλαγών, των εικόνων και των ήχων, αλληλοεπιδρώντας με το έργο μέσα από πρόσθετα κείμενα, σκέψεις και χειρονομίες. Το βιβλίο έτσι συγγράφεται στο παρόν με τους εκάστοτε αναγνώστες – θεατές του. Στην ιδιότυπη αυτή ανάγνωση, η κουζίνα του σπιτιού παρουσιάζεται ως πραγματικός χώρος, επικίνδυνος και σωτήριος ταυτόχρονα, αλλά και ως φαντασιακός χώρος που επεκτείνεται πέρα από τα φυσικά του όρια παράγοντας αμφίσημες αφηγήσεις.

 • Επιμέλεια: Γκέλυ Γρυντάκη

Παυλίνα Μάρβιν, Μαριάννα Δεβετζή, Χριστίνα Θύμη, Κατερίνα Καούστου, Ολυμπία Μπουλογεώργου, Αναστασία-Νάστια Ντεντιάεβα, Ουίτσι, Νάντη Χατζηγεωργίου, Κρέων Κανακάρης
Στο σαλόνι της Νίκης Ρεβέκκας

Πώς θα μπορούσε να μας αναμένει το σαλόνι της συγγραφέως Νίκης Ρεβέκκας Παπαγεωργίου και τι θα ήταν δυνατό να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε έναν δαιδαλώδη κόσμο, φτιαγμένο από επικίνδυνες ιστορίες και απαλά υφάσματα; Αναπάντεχες μαθητείες, κρυμμένοι θησαυροί και πολυφωνικές διαπραγματεύσεις για την αλλαγή του κόσμου μέσα από τη γλώσσα που μιλάμε, βράζουν αθόρυβα όσο ετοιμάζεται το αόρατο πλην αναπόδραστο τσάι.

 • Σκηνογραφία: Χριστίνα Σωτηροπούλου
 • Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Χριστίνα Σωτηροπούλου, Ασημίνα Λιαρμακοπούλου
 • Μουσική: Κρέων Κανακάρης
 • Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Παυλίνα Μάρβιν
 • Κείμενο: Νίκη Ρεβέκκα Παπαγεωργίου, Παυλίνα Μάρβιν
 • Φωτογραφία: Γωγώ Πονηράκου
 • Επιμέλεια: Δηώ Καγκελάρη

Αντώνης Βασιλάκης, Έλλη Καρυπίδου
Άμωμος Σύλληψη: Το ανέγγιχτο σώμα

Η performance Άμωμος Σύλληψη: Το ανέγγιχτο σώμα, εμπνέεται από τη Παναγία ή τη Μαντόνα αντίστοιχα, ως ένα σώμα που δεν αγγίχτηκε. Διαπραγματεύονται έννοιες όπως η μητρότητα και η γονιμότητα και θέτονται ερωτήματα για το σώμα που γονιμοποιείται και γεννά. Ποιος είναι ο ρόλος της σύγχρονης μητέρας και γυναίκας? Ποια είναι η ταυτότητα τους?

Το απομονωμένο σώμα που ακολουθεί τα ένστικτα στην ανάγκη του για ν’ αναπαραχθεί χρησιμοποιεί την επιστήμη και αποβάλλει το άγγιγμα. Τεχνολογίες όπως, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ART, IVF (In Vitro Fertilization), κρυοσυντήρηση ωαρίων κ.α., ως σύγχρονοι θεοί δημιουργούν μελλοντικές ανέγγιχτες μητέρες, σύγχρονες Μαντόνες.

 • Επιμέλεια Νάσια Καλαμάκη

Ντορίνα Καππάτου
alles zal kapot*

Το άχρονο της Vanitas “Ματαιοδοξίες” – ζωγραφικής επαναπροσδιορίζεται μέσω μιας σειράς human body installations. Η Ολλανδική ζωγραφική συναντά την Ιαπωνική τέχνη του shibari υπό την σύγχρονη δυτική ματιά της καλλιτέχνιδας, σε μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσει την παροδική ομορφιά λίγο πριν την απόδραση της. Φρούτα, λουλούδια, ανθρώπινα μοντέλα συνθέτουν τους τρισδιάστατους καμβάδες ως αντικείμενα νεκρών φύσεων. Κάθε tableaux vivant αποτελεί μια εφήμερη εμβυθιστική εγκατάσταση, η οποία προσκαλεί τον επισκέπτη να παρατηρήσει την αδιαμφισβήτητη παροδικότητα της ζωής, την ευαλωτότητα, αλλά και τη σεξουαλικότητα των υποκειμένων. Η θνησιγενής σωματικότητα της ομορφιάς, κυριολεκτικά αιχμάλωτης, όχι πλέον από τον καμβά, αλλά από το σχοινί του shibari, υπενθυμίζει στον θεατή, με την αέναη και ταυτόχρονα στιγμιαία ακινησία της, την αναπόφευκτη μοίρα των πραγμάτων. *(everything will break)

 • Επιμέλεια: Λυδία Λαμπροπούλου, Νεφέλη Παπαναστασοπούλου

Αντωνίνα Βλουτή, Άννα Παπαδάκη
“Εκείνες”

Η performance ”Εκείνες” εξερευνά την έννοια της υπέρβασης μέσα από ιστορίες γυναικών που έζησαν στην Ελλάδα. Γυναίκες οι οποίες υπερέβησαν τις συνθήκες, τους περιορισμούς και τους κανόνες όπως ορίζονταν από την εποχή, το φύλο και την κοινωνική τάξη προκειμένου να βιώσουν την αυτοπραγμάτωση τους μέσα από τις επιθυμίες, τα τραύματα και την προσωπικότητα τους. Πώς υπάρχει στο χώρο ένα σώμα που διεκδικεί να εκφράσει τη δύναμη της σεξουαλικότητας του; Πώς δονείται όταν ξεπερνά το φόβο; Πώς συνεχίζει να διεκδικεί τη ζωή στην ελευθερία; Η υπέρβαση ως διαδικασία που οδηγεί στη μεταμόρφωση. Στην αυθεντική εκδοχή του εαυτού.

 • Επιμέλεια: Βέρα Ιόνα Παπαδοπούλου

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Vera Iona Papadopoulou

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 08/02/2024 Εως: 10/02/2024

Πέμπτη έως Σάββατο, 19:00 – 22:00

Τοποθεσία:

Aίθουσα Tέχνης Καππάτος, Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, Αθήνα

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Tηλ: 210 3217931 | kappatosgallery.com

post a comment

Skip to content