Top
Οκτώβριος στην Ελευσίνα

Θέατρο | Έκθεση | Σύνθετες δράσεις τέχνης

Εικαστικά / Φωτογραφία |  Εκπαίδευση

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων στην Ελευσίνα, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει μια Έκθεση για την ίδια την πόλη στο Μουσείο Μπενάκη.

Μήνας γεμάτος θέατρο, εικαστικά, σύνθετες δράσεις τέχνης υπό το φως της πανσελήνου, εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς φίλους και ανοιχτές προσκλήσεις σε καλλιτεχνικές δράσεις, θα είναι ο Οκτώβριος στην Ελευσίνα. Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει στην πόλη ένα πλούσιο πρόγραμμα ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες, ενώ παράλληλα εγκαινιάζει μια μεγάληΈκθεσηγια την Ελευσίναστο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Ο Οκτώβριος ξεκινά με ένα Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που περιλαμβάνει τρεις θεατρικές παραστάσεις και μία σύνθετη δράση τέχνης. Συγκεκριμένα, από τις 30 Σεπτεμβρίου και για έξι μόνο παραστάσεις, το Μυστήριο_13  E_ΦΥΓΑ Μικρασία, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου παρουσιάζεται στον Συνοικισμό της Άνω Ελευσίνας με πρωταγωνιστές απογόνους των Μικρασιατών προσφύγων της ιστορικής γειτονιάς. Στις 12 Οκτωβρίου επιστρέφει το Μυστήριο_5  Λόγια των τοίχων – η πόλη ως ανάγνωσμα, με τοίχους της πόλης να μετατρέπονται σε σελίδες βιβλίου μέσα από προβολές σύντομων κειμένων εμπνευσμένων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθεί στις 22 Οκτωβρίου το Μυστήριο_82  REBETIKOστο X – Bowling Art Center, μια ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου, από τη γαλλική ομάδα AnimaTheatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Στο πλαίσιο του Αφιερώματος παρουσιάζεται, επίσης, το Μυστήριο_153  Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν, μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της ηρωίδας.

Το Μυστήριο_62  Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια τουΓιάννη Λεοντάρη,στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης, με πρωτότυπες δράσεις πάνω στον κινηματογράφο του Bela Tarr, συναυλία του Mihaly Vig κι ενδιαφέρουσες ομιλίες διακεκριμένων προσκεκλημένων, υπό το φως της πανσελήνου.

Από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 27 Νοεμβρίου θα φιλοξενηθείη Έκθεση Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο της 2023 Ελευσίς στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Ένα εμβληματικό έργο της διοργάνωσης υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος-μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη, για τη σύγχρονη αλλά και άγνωστη ιστορία της πόλης. Μια διαδρομή στη μοναδικότητα και τα Μυστήριά της μέσα από ομιλούντα πορτρέτα Ελευσίνιων και άλλων προσώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους μαζί της, καθώς και την παρουσίαση αντικειμένων από το 455 π.Χ. έως σήμερα, μέρος των οποίων εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό. Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με το Μουσείο Μπενάκη.

Έργο παρακαταθήκης της εικαστικής έκθεσης Μυστήριο_77  Πίσω από το Θέατρο του Ανδρέα Λόλη, που συνδιοργάνωσε την περασμένη χρονιά η 2023 Ελευσίς με το Φεστιβάλ Αισχύλεια, η εικαστική σύνθεση των μαρμάρινων καλαμιών που φέρει τον τίτλο «Το απέναντι του εμπρός» κοσμεί πλέον τη μικρή αυλή του Παλαιού Δημαρχείου της Ελευσίνας.

Στις 23 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η γλυπτική εγκατάσταση Μυστήριο_22  Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη, στον χώρο «Πίσω από το θέατρο» του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Ένα σύγχρονο εικαστικό οικοσύστημα που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αναπτύσσεται σε τρία μέρη: «Ανεμοδείκτης», «Οι μηροί της Δήμητρας», «Η Περσεφόνη σκόνταψε». Μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίς και του Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Έως τις 30 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν συμμετοχή εικαστικοί φωτογράφοι στην Ανοιχτή Πρόσκληση του προγράμματος Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία. Η δράση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το EU Japan Fest, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta, περιλαμβάνει την καλλιτεχνική φιλοξενία ενός Έλληνα φωτογράφου στην Οσάκα και στη συνέχεια στην Ελευσίνα. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες – καρποί των παραπάνω φιλοξενιών, θα εκδοθούν και θα εκτεθούν στην Ελευσίνα.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο ξεκινά για τους μικρούς φίλους η εκπαιδευτική δράση Μυστήριο_52  Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα, σε σχολεία της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης, με τους μαθητές Α’ βαθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, να έρχονται σε επαφή με το όραμα και τους στόχους της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Την ίδια περίοδο, εγκαινιάζεται  το Μυστήριο_54 Κινητό Εργαστήριο, ένα ακόμη σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης σε συνεργασία με την ομάδα Syn Fan Lab, που αφορά σε εργαστήρια γνωριμίας με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής για παιδιά Α’ Δημοτικού στις αυλές των σχολείων της Ελευσίνας.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο 2023eleusis.eu

Μυστήριο_13  E_ΦΥΓΑ Μικρασία
#Θέατρο

30 Σεπτεμβρίου & 1, 2, 7, 8, 9 Οκτωβρίου

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Ελίνα Γιουνανλή

Το Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου είναι μια περιπατητική παράσταση στη γειτονιά του Συνοικισμού της Άνω Ελευσίνας. Ένα μωσαϊκό με ψηφίδες διηγήσεων, που συνθέτει ένα συγκινητικό χρονικό της ιστορίας των Μικρασιατών προσφύγων και των απογόνων τους στην περιοχή. Συμμετέχοντες και κοινό έρχονται σε επαφή με την καταγωγή και την κληρονομιά των Μικρασιατών μέσα από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, μουσική και βίντεο – ντοκουμέντα, που παραμένουν ασίγαστα εδώ και 100 χρόνια – μια ζωντανή αναμετάδοση που συνεχίζεται στο διηνεκές και μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές. Πίσω από τους ξεφλουδισμένους τοίχους, τις εγκαταλελειμμένες αυλές και τα νεόκτιστα διώροφα, αποκαλύπτεται μια νέα εκδοχή της ιστορίας που κατατίθεται για πρώτη φορά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είσοδος ελεύθερη

Μυστήριο_62  Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο

#Σύνθετη Δράση Τέχνης

9 Οκτωβρίου

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Γιάννης Κουσκούτης

Το Μυστήριο_62  Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει υπό τη καλλιτεχνική  επιμέλεια του Γιάννη Λεοντάρη, στον επιβλητικό προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου. Η τέταρτη έκδοση της πρωτότυπης αυτής σειράς ομιλιών περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, όπως τη συναυλία του Mihaly Vig, συνθέτη μουσικής σε ταινίες του Bela Tarr, την προβολή του ντοκιμαντέρ του Kevine B. Lee για τη διαχείριση του χρόνου στον κινηματογράφο από τον Ούγγρο σκηνοθέτη, μία εφήμερη θεματική γλυπτική εγκατάσταση από φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, και ένα ηχητικό περιβάλλον σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου. Η βραδιά ολοκληρώνεται με τη συζήτηση μεταξύ του Στράτου Θεοδοσίου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τον Δημήτρη Αναγνώστου, σκηνοθέτη και  Διδακτορικό ερευνητή του έργου του Bela Tarr, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης

Μυστήριο_5  Λόγια των τοίχων – Η πόλη ως ανάγνωσμα

#Σύνθετη Δράση Τέχνης

12 Οκτωβρίου

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Γιάννης Στάθης

Το Μυστήριο_5  Λόγια των τοίχων – η πόλη ως ανάγνωσμα είναιμια σειρά προβολών σύντομων κειμένων, που μετατρέπει για λίγες ώρες τους τοίχους της πόλης σε σελίδες βιβλίου, φιλοξενώντας σπάνια αποσπάσματα κειμένων ή ποιήματα κι ενεργοποιώντας διάφορα σημεία της Ελευσίνας. Η τρίτη του εκδοχή αντλεί τη θεματική της από τη Μικρασιατική Καταστροφή κι εντάσσεται στο πλαίσιο του σχετικού αφιερώματος.

Είσοδος ελεύθερη

Μυστήριο_29  Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο

#Έκθεση

13 Οκτωβρίου – 27 Νοεμβρίου

Εγκαίνια: 11 Οκτωβρίου

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Νικόλαος Τομπάζης

Η πόλη της Ελευσίνας συστήνεται στο ευρύ κοινό με την Έκθεση Μυστήριο_29  Ελευσίνα Ωμό Μουσείο στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Ένα εμβληματικό έργο της διοργάνωσης, για τη σύγχρονη και την άγνωστη Ιστορία της πόλης, υπό την επιμέλεια της αρχιτέκτονος – μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη. Μια εξερεύνηση στις ψηφίδες που συνθέτουν το φαινόμενο ΕΛΕΥΣΙΝΑ και τις ασύμμετρες προκλήσεις της μες στον χρόνο, μια διαδρομή στη μικροϊστορία της, τη βιομηχανική της ανάπτυξη, την πολύπαθη εργασιακή της πραγματικότητα, και τη σχέση της με τις τέχνες και τον Αισχύλο, του οποίου τυγχάνει εμβληματική γενέτειρα. Μια διαδρομή στη μοναδικότητα και τα Μυστήριά της, μέσα από προσωπικές αφηγήσεις υπό τη μορφή ομιλούντων πορτρέτων Ελευσίνιων και άλλων προσώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με την πόλη και την παρουσίαση αντικειμένων από ιδιωτικές συλλογές, που εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Σε συνδιοργάνωση με το Μουσείο Μπενάκη.

Είσοδος ελεύθερη

Μυστήριο_82  REBETIKO

#Θέατρο

22 Οκτωβρίου

Οκτώβριος στην Ελευσίνα

Το Μυστήριο_82  REBETIKO από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre και σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα, παρουσιάζεται στο X – Bowling Art Center. Μια ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του Κουκλοθέατρου. Με κεντρικό πρόσωπο επιζήσασα της μικρασιατικής καταστροφής, το REBETIKO «αφηγείται» την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού και της άκαρπης επιβίωσης, που συλλαμβάνεται με τη μορφή Οδύσσειας. Μια περιπλανώμενη μετατόπιση στον χώρο και τον χρόνο, που αντλεί το υλικό της από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων, αλλά και από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους. Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Είσοδος με εισιτήριο

Μυστήριο_77  Πίσω από το Θέατρο

#Εικαστικά

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Γιάννης Στάθης

Με βασικό πρωταγωνιστή το μυστηριακό τοπίο του Αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, οι μαρμαρωμένες και απολιθωμένες καλαμιές του Ανδρέα Λόλη “φυτρώνουν” στη μικρή αυλή του Παλαιού Δημαρχείου της πόλης, αποτελώντας μία ήπια παρέμβαση και αφορμή διαλόγου με το τοπίο, την πόλη και τον χρόνο. Με έντονο χωρικό και εννοιολογικό διαχωρισμό, η περίφραξη του Αρχαιολογικού χώρου επισημαίνει την απόσταση, τη χρονική απόσταση της δημιουργίας παρά την άχρονη φύση του υλικού.

Είσοδος ελεύθερη

Μυστήριο_153  Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν

#Θέατρο

Οκτώβριος

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Δημήτρης Καλογερής

Το Μυστήριο_153  Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν είναι μια παράσταση – μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) και τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της επιζήσασας ηρωίδας. Μέσα από τη διήγησή της, το πανανθρώπινο δράμα του πολέμου και της προσφυγιάς ζωντανεύει επί σκηνής, καθώς με το πρόσωπο της Κουρτιάν ταυτίζονται Έλληνες, Αρμένιοι και Πόντιοι, αλλά και κάθε άνθρωπος που έχει βιώσει τον πόνο της προσφυγιάς και τον θάνατο. Μια παράσταση ιστορικού ενδιαφέροντος, που υπογραμμίζει τα λάθη του παρελθόντος, διατηρώντας παράλληλα ζωντανές τις μνήμες. Ερμηνεύει η Χριστίνα Αλεξανιάν. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Είσοδος με εισιτήριο

Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία

#Ανοιχτή Πρόσκληση

Δηλώσεις συμμετοχής έως 30 Οκτωβρίου

Το Μυστήριο_8  Με το βλέμμα στην Ιαπωνία (European Eyes on Japan), μία δράση της 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με τον οργανισμό EU Japan Fest, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Mikiko Kikuta, αφορά στην καλλιτεχνική φιλοξενία ενός Έλληνα φωτογράφου στην Οσάκα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια, στην Ελευσίνα. Ο φωτογράφος που θα επιλεγεί από την Kikuta,  θα παρουσιάσει τις πρωτότυπες φωτογραφίες – καρπούς των παραπάνω φιλοξενιών, μέσα από μία Έκδοση και μία Έκθεση στην Ελευσίνα το 2023, που στη συνέχεια θα ταξιδέψουν στην Ιαπωνία. Η πρόσκληση αφορά σε επαγγελματίες εικαστικούς φωτογράφους από την Ελλάδα.

Μυστήριο_52  Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα

#Εκπαίδευση

Οκτώβριος 2022 – Μάιος 2023

Οκτώβριος στην Ελευσίνα

Εγκαινιάζεται τον Οκτώβριο η δράση Μυστήριο_52  Mystikit Ελευσίνα – Εκπαιδευτική Βαλίτσα, σε σχολεία της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης. Μαθητές 9 έως 14 ετών έρχονται σε επαφή με την πόλη της Ελευσίνας και γνωρίζουν το όραμα και τους στόχους της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μέσα από ένα ολοκληρωμένο Dο It Yourself – kit δράσης και εξερεύνησης και τον απαραίτητο εξοπλισμό για έρευνα, περιδιάβαση, επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή μέσα και έξω από το σχολικό περιβάλλον. Σε συνεργασία με την ομάδα Very Young Contemporary Art.

Μυστήριο_54  Κινητό Εργαστήριο

#Εκπαίδευση

Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023

Τον Οκτώβριο εγκαινιάζεται η δράση Μυστήριο_54  Κινητό Εργαστήριο, που περιλαμβάνει σύντομης διάρκειας εργαστήρια γνωριμίας με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής, για παιδιά Α’ δημοτικού. Τόσο το εκπαιδευτικό, όσο και το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου, που πραγματοποιείται στις αυλές σχολείων της Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Προγράμματος “Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας”, βασίζεται στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και την ηλεκτρονική σκέψη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σε συνεργασία με την ομάδα Syn Fab lab.

Μυστήριο_22  Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα

#Εικαστικά

Έως 23 Οκτωβρίου

Οκτώβριος στην Ελευσίνα
Φωτό: Πάνος Κοκκινιάς

Ο χώρος «Πίσω από το θέατρο» του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ένα σύγχρονο εικαστικό οικοσύστημα με το Μυστήριο_22  Στάχυα πέφτουν σε τσιμεντένια δάπεδα, του διακεκριμένου εικαστικού Κωστή Βελώνη. Μία in situ γλυπτική εγκατάσταση, που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογική και ιστορική παράδοση της Ελευσίνας και αναπτύσσεται σε τρία μέρη: «Ανεμοδείκτης», «Οι μηροί της Δήμητρας», «Η Περσεφόνη σκόνταψε». Σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Είσοδος ελεύθερη

2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Website: 2023eleusis.eu
Facebook: facebook.com/2023eleusis.eu
Instagram: instagram.com/2023eleusis
YouTube: youtube.com/2023Eleusis
E-mail: info@2023eleusis.eu

Πρόσβαση στην Ελευσίνα

# 21χλμ

Μόλις 21χλμ από το κέντρο της Αθήνας, μια από τις σημαντικότερες ιερές πόλεις της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Η πρόσβαση σε αυτή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Με αυτοκίνητο ή μηχανή μέσω της Αττικής Οδού ή από τη Λεωφόρο Αθηνών, σε μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Με λεωφορείο (γραμμές 845 και 871 από Πειραιά, 876 από τον σταθμό “Αγ. Μαρίνα” του μετρό και 878 από Αχαρνές)
Με προαστιακό (στάση “Μαγούλα” και στη συνέχεια, με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία την πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο)

post a comment

Skip to content