Top
Ο Ελέφας, του Κώστα Μποσταντζόγλου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη στο Σύγχρονο Θέατρο_zvoura.gr

Μια πικρή κωμωδία, ένα ανελέητα σαρκαστικό δράμα, ένα έργο αντιθέσεων είναι “Ο Ελέφας”. Βλέπουμε ήρωες αστοιχείωτους αλλά κομπορρήμονες, ανήθικους αλλά ηθικολόγους, βίαιους αλλά και ευαίσθητους. Όλοι θλιβερές φιγούρες που αποτυπώνουν μια, όχι και τόσο μακρινή, ελληνική πραγματικότητα. Η κακοποίηση του άλλου έχει γίνει συνήθεια μέσα στην καθημερινότητάς τους αλλά και τρόπος επιβίωσης.

Μια γυναίκα απεγνωσμένα προσπαθεί να διασωθεί ηθικά αλλά μέσα από μια απονενοημένη πράξη τελικά, που κανείς δεν θα περίμενε.

Μέσα από μια λοξή ματιά το τελευταίο έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου ακτινογραφεί ένα σκοτεινό αλλά υπαρκτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Ο ελέφαντας δεν ξεχνά έχει μνήμη και εκδικείται το κακό που θα του ‘κανες». Αυτή η σκέψη κινεί τη βασική ηρωίδα του Μποσταντζόγλου να αναζητήσει τη λύτρωση της. Είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον και η εκδίκηση είναι η μόνη λύση που βρίσκει για να απαλλαγεί, για να καταφέρει να σταματήσει να βλέπει στον ύπνο της εφιάλτες, όπως λέει μας και η ίδια. Νιώθει σαν ένας ελέφαντας που έχει μνήμη και εκδικείται.

Ο συγγραφέας με σκληρό χιούμορ μας περιγράφει μια κοινωνία που διακατέχεται από αντιλήψεις ρατσιστικές. Η ημιμάθεια των ηρώων, τους οδηγεί λανθασμένα να πιστεύουν πως τα ξέρουν όλα. Η ενδοοικογενειακή βία, η έλλειψη ηθικών αξιών και η απειθαρχία έναντι στους βασικούς νόμους στη λειτουργία μιας πολιτείας, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά της καθημερινότητας τους. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν αισθητική, που χωρίς καμιά αιδώ κακοποιούν την ελληνική γλώσσα, που δεν αγαπούν το ωραίο κι αυτό δεν μπορεί να μην έχει αντίκτυπο και στην ομορφιά που έχουν μέσα στην ψυχή τους. Άνθρωποι που έχουν μάθει να κρίνουν και να κατηγορούν, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, σε μια κοινωνία όπου η αξιοπρέπεια και ο αλληλοσεβασμός νοσούν.

Ένα ταπεινό πιάτο φακές και ένας διακοσμητικός τσιμεντένιος κύκνος αποτελούν για τον συγγραφέα, όχι τυχαία, τα σύμβολα του έργου. Όλοι μας, κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, θεωρούμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορεί να υπάρχουν πια στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι υπαρκτές και αβυσσαλέα ισοπεδωτικές για τις συνειδήσεις των ανθρώπων.

Ταυτότητα παράστασης «Ο Ελέφας»:

  • Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης
  • Σκηνικά – Κοστούμια:  Ελένη Μανωλοπούλου
  • Μουσική: Δημήτρης Ροϊδης
  • Επιμέλεια κίνησης: Αλέξης Φουσέκης
  • Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσω Χαραλάμπους
  • Οπτική Ταυτότητα: Λουκάς Ζιάρας & Χρήστος Καλαϊτζόγλου
  • Πρωταγωνιστούν: Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργος Γιανόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Στεφανία Ζώρα

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών

Διάρκεια 80’

Photo Credit: Thomas Daskalakis, NDP Photo Agency

Ταυτότητα Εκδήλωσης

Ημερομηνία:

Από: 02/02/2024

Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή 21:00 & Σάββατο 18:30

Τοποθεσία:

Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Eισιτήρια:

Γενική είσοδος: 18€ | Φοιτητικό-Μειωμένο-70+: 14€ | Ατέλειες: 8€

Πληροφορίες / Κρατήσεις:

Τηλ: 2103464380 | sychronotheatro.gr

post a comment

Skip to content