Top
DOUGLAS GORDON Neon Ark

"Ίσως κάποιες λέξεις διαβάζονται καλύτερα αν είναι γραμμένες με νέον — ίσως κάποιοι άνθρωποι να δείχνουν ομορφότεροι κάτω από το φως του νέον".
— Douglas Gordon

Η Gagosian Ahens παρουσιάζει, από τις 6 Απριλίου έως τις 20 Μαΐου 2023, μια επιλογή έργων του Douglas Gordon από νέον. Τα έργα κατασκευάστηκαν από το εργαστήριο που το 2022 έστησε ο Gordon επί τόπου στην έκθεσή του στην Gagosian της οδού Davies στο Λονδίνο, όπου τεχνίτες έγραφαν μικρά κείμενα με γυάλινους σωλήνες μουράνο. Τα έργα που ο Gordon έχει φτιάξει με νέον είναι αυτοβιογραφικά, ξυπνάνε όμως και τη νοσταλγία σε πολλούς θεατές που έχουν μεγαλώσει σε αντίστοιχους κύκλους. Επιπλέον, απηχούν τους τρόπους με τους οποίους γεννιούνται, μεγαλώνουν και αλληλοσυνδέονται ιδέες και τεχνικές: «Επειδή είναι αέριο,» λέει μιλώντας για το νέον, «και επειδή δεν εφευρέθηκε αλλά ανακαλύφθηκε, έγινε γρήγορα συνώνυμο ή σύμβολο της ίδιας της ουσίας της ανακάλυψης».
Στις ταινίες, τις προβολές, τις εγκαταστάσεις, τις φωτογραφίες, τις παραστάσεις και στα έργα που έχει δημιουργήσει με άλλα μέσα, ο Gordon ερευνά τη συλλογική μνήμη και την αίσθηση της ψυχολογικής μας ασφάλειας μέσω ακραίων στρεβλώσεων του χρόνου και του χώρου, χρησιμοποιώντας συχνά το δικό του έργο όπως και άλλων καλλιτεχνών ή κινηματογραφιστών ως ακατέργαστο. υλικό. Έχει κάνει έργα βασισμένα σε κείμενο από τη δεκαετία του 1990. Τα περισσότερα από αυτά έχουν τη μορφή μεταφοράς βινυλίου σε τοίχους, αλλά μερικά – με πρώτο το Empire, που εγκαταστάθηκε το 1998 σε ένα δρομάκι έξω από μια παμπ της Γλασκώβης – έχουν χρησιμοποιήσει φως νέον.

Τα νέα έργα νέον του Gordon είναι αυτοβιογραφικά, αλλά προκαλούν επίσης νοσταλγία στο μυαλό πολλών θεατών που έχουν μεγαλώσει στο ίδιο περιβάλλον. Επιπλέον, απηχούν τον τρόπο με τον οποίο γεννιούνται, αναπτύσσονται και διασυνδέονται οι ιδέες και οι τεχνικές: «Επειδή είναι ένα αέριο», έχει δηλώσει για το ίδιο το νέον, «και επειδή ανακαλύφθηκε, δεν εφευρέθηκε, έγινε γρήγορα σύνθημα ή σύμβολο για την ίδια την ουσία της ανακάλυψης». Από το να βλέπει φωτεινές πινακίδες σε παλιές ταινίες μέχρι την παρατήρηση του πραγματικού στο Σόχο του Λονδίνου, ο Gordon παρασύρθηκε από τη σύντηξη της καινοτομίας και της παράνομης γοητείας του νέον.

Καθένα από τα νέον έργα της έκθεσης έχει έναν «συνεργάτη» (όχι φανερά) που ολοκληρώνει μια γνωστή φράση από ταινία ή έναν στίχο από ένα δημοφιλές τραγούδι. Το I second that emotion είναι στίχος από ένα τραγούδι του Smokey Robinson του 1968 που διασκευάστηκε το 1980 από το αγγλικό new wave συγκρότημα Japan, και ήταν δημοφιλές όταν ο Gordon ήταν στο σχολείο. I dont care I dont care έχει μια διπλή αναφορά, αναπαράγοντας μια γραμμή κοινή στο “There Is a Light That Never Goes Out” (1986) από τους Smiths and Pavement “Cut Your Hair” (1994).

Τέλος, η έκθεση αναγνωρίζει την αλλαγή στη θέση του νέον το οποίο από μια κοινή πλατφόρμα για εμπορικές επιγραφές αναβαθμίστηκε σε ευγενή τεχνολογία που τείνει να αντικαθίσταται από την ψηφιακή οθόνη. Ο γνωμικός χαρακτήρας των κειμένων του Gordon συνδυάζεται με την αλχημική φύση του νέον και τη θέση του στην ιστορία του μοντερνισμού. Το μέσο έχει μια μακρά και διακεκριμένη δημιουργική κληρονομιά, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς καλλιτέχνες, όπως οι Dan Flavin, Joseph Kosuth και Bruce Nauman.

Douglas Gordon Neon Ark, installation view, 2022
© Studio lost but found/ VG Bild-Kunst, Bonn, Germany 2022
Photo: Prudence Cuming Associates Ltd.
Courtesy the artist and Gagosian

Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Απριλίου, 7-10μμ
Διάρκεια έκθεσης: 6 Απριλίου – 20 Μαΐου, 2023
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11:00 – 19:00. Πέμπτη: 11:00 – 20:00
Gallery Gagosian, Αναπήρων Πολέμου 22, Αθήνα. Τηλ: +30 210 36 40 215. Ε: athens@gagosian.com | https://gagosian.com/

post a comment

Skip to content