Top
Κύθηρα

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί ευχάριστα περίεργο γι’ αυτούς που τους αρέσει να τάσσονται με το επίθετο “αντισυμβατικό“. Οι λέξεις δεν φτάνουν πάντα για να περιγράψεις τον τόπο των Κυθήρων. Είναι κάποια μέρη που για κάποιο λόγο θέλεις να πας. Όχι απαραίτητα γιατί έχεις ακούσει για το καλό φαγητό ή για τα ωραία καταλύματα. Θέλεις να πας γιατί μια αόρατη, κρυφή δύναμη σε τραβάει να ταξιδέψεις προς τα εκεί χωρίς να ξέρεις το γιατί. Ένα τέτοιο νησί είναι τα Κύθηρα. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να εμπιστευτείς το ένστικτό σου και να πάρεις το δρόμο για το νησί.

Αβλέμονας Κύθηρα

Ο Αβλέμονας βρίσκεται μετά την Παλαιόπολη και είναι ένα παραλιακό ψαροχώρι των Κυθήρων. Μπορείς να απολαύσεις φρέσκο αστακό και φρέσκο πελαγίσιο ψαράκι. Το 1802 ανοιχτά του Αβλέμονα ναυάγησε το πλοίο “Μέντωρ” που μετέφερε τμήματα γλυπτών τα οποία είχαν αφαιρεθεί από τα μνημεία της Ακρόπολης κατ’ εντολή του λόρδου Έλγιν.

Όπως λέει και το παραδοσιακό τραγούδι: Πιο κάτω από τον κάβο Μαλιά, πιο πάνω από την Κρήτη και στο Τσιρίγο τ’ όμορφο γεννήθηκε η Αφροδίτη. Η ονομασία Τσιρίγο (Cerigo) είναι η Ενετική ονομασία του νησιού. H ονομασία των Κυθήρων λέγεται ότι σχετίζεται με τη αρχαία λέξη “κεύθω” που σημαίνει κρύβω μέσα ή κρύβω τελείως. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μυθολογία η θεά Αφροδίτη, η θεά του έρωτα, γεννήθηκε στους αφρούς των κυμάτων των Κυθήρων, έτσι ο έρωτας είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού. Κάποιοι μύθοι λένε, ότι όταν ένα ζευγάρι πάει στα Κύθηρα, ανακαλύπτει το κρυμμένο πάθος της σχέσης του.

Στη Χώρα του νησιού πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε βόλτα στον παραδοσιακό οικισμό. Θα βρεις αμέτρητα μικρά γουστόζικα μαγαζάκια για να φας μεζεδάκια ή και ένα περιποιημένο πρωινό. Στο Fossa, αν και δεν προτείνω συνήθως συγκεκριμένα μαγαζιά, θα βρεις έναν πολύ εμπνευσμένο κατάλογο για αυτούς που κυνηγούν το umami της γεύσης και είναι λάτρεις της ποιότητας.

Αυτό που δεν πρέπει να χάσεις είναι η βόλτα γύρω από τη μικρό νησί Χύτρα. Τη λένε έτσι γιατί έλκει τα σύννεφα από πάνω της και φαίνεται σαν το ομώνυμο οικιακό σκεύος όταν βγάζει τον ατμό του. Το νησί δεν κατοικείται παρά μόνο από γεράκια και άγρια φίδια. Εκεί φυτρώνει το Sempre Viva (ελεύθερη μετάφραση: αυτό που ζει για πάντα), το χαρακτηριστικό κίτρινο λουλούδι των Κυθήρων το οποίο αγοράζεις σαν αναμνηστικό. Λένε ότι χαρίζει τύχη και ευζωία αφού το άνθος του παραμένει για πάντα ζωντανό χωρίς να χρειάζεται νερό.

Επίσκεψη με σκάφος στη Χύτρα

Κάθε χρόνο, μία συγκεκριμένη ημέρα, τολμηροί νέοι αναρριχώνται στα απότομα βράχια της Χύτρας και κόβουν το Sempre Viva που μόλις έχει ανθίσει. Από αυτή την δραστηριότητα κερδίζουν ένα εισόδημα που τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση ενός ολόκληρου έτους. Λόγω της άγριας ζωής του νησιού η διανυκτέρευση είναι απαγορευτική. Όλη η δουλειά πρέπει να γίνει εντός μισής ημέρας, αφού οι υπόλοιπες ώρες της ημέρας είναι σκοτεινές.

Τα Κύθηρα δεν είναι ένα κλασικό νησί. Δεν διασχίζεις το νησί παράλληλα με τη θάλασσα στο μεγαλύτερο μέρος του. Οι δρόμοι που ενώνουν τα χωριά των Κυθήρων είναι πάνω σε οροπέδια και ανάμεσα σε μικρούς ορεινούς όγκους. Οι δρόμοι προς τις παραλίες είναι δύσκολοι για να τους διασχίσει κάποιος με ένα απλό αμάξι, αλλά αυτό είναι ίσως που κάνει τόσο ξεχωριστά και μοναδικά όμορφα τα παραλιακά μέρη του νησιού.

Παραδοσιακό Αρτοποιείο Κύθηρα

Παραδοσιακοί φούρνοι

Οι φούρνοι στα Κύθηρα είναι διάσημοι για τα παξιμάδια τους. Χρησιμοποιούνται ως τέλεια βάση για μια καλοκαιρινή σαλάτα και διατηρούνται για πολύ καιρό. Η διανομή γίνεται παραδοσιακά και με πολύ “στυλ” χρησιμοποιώντας όπως και παλαιότερα μια τρίκυκλη μηχανή μεταφέροντας το εμπόρευμα μέσα σε κοφίνια.

Είπαμε γοητευτικά αντικοινωνική νήσος τα Κύθηρα. Πρέπει να καταβάλεις προσπάθεια για να κατακτήσεις τις ομορφιές των Κυθήρων, τότε μόνο θα καταφέρεις να βρεις όλη την “κρυμμένη μαγεία” του νησιού. Το ταξίδι στα Κύθηρα είναι μια εσωτερική στροφή προς τον μέσα σου εαυτό και ταυτόχρονα προς τα βαθύτερα, κρυμμένα θέλω της ύπαρξής σου. Όσο περισσότερο ψάξεις, τόσα περισσότερα θα ανακαλύψεις… Και αν κουραστείς μη φοβηθείς… Αυτό που θα γνωρίσεις στο τέλος θα σε ανταμείψει.

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

Comments:

post a comment

Skip to content