Top
”Kick Off” στην γκαλερί Δύο Χωριά στην Ακρόπολη

Κεραμικά του Ojanen και πίνακες ζωγραφικής της Hansdóttir θα παρουσιαστούν σε αυτή την έκθεση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ζευγάρι στη ζωή εκθέτει από κοινού

Η έκθεση του ντουέτου θα εγκαινιαστεί μετά το residency των δύο καλλιτεχνών στην Ελλάδα (Οκτώβριος 2022). Κεραμικά του Ojanen και πίνακες ζωγραφικής της Hansdóttir θα παρουσιαστούν σε αυτή την έκθεση που σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το ζευγάρι στη ζωή εκθέτει από κοινού.

Ο Ojanen παρουσιάζει 7 κεραμικά γλυπτά και ένα μεγάλο κεραμικό επιτοίχιο έργο. Ο Ojanen είναι ένας δημιουργός χαρακτήρων: τα γλυπτά του προκύπτουν ως καρικατούρες, με υπερτονισμένα χαρακτηριστικά που φαντάζουν αστεία και παιχνιδιάρικα εκ πρώτης όψεως, αλλά διαθέτουν προσωπικότητες με αλλεπάλληλες διαστρωματώσεις, λεπτές αποχρώσεις και συναισθηματικό βάθος. Η καλλιτεχνική διαδικασία συντελείται σε διαδοχικά στάδια: πλάσιμο, ξήρανση των έργων, ψήσιμο στον φούρνο, χρωματισμός και εφυάλωση.

Ζώντας μαζί με τα έργα για κάποιο χρονικό διάστημα, η τελική τους μορφή αναδύεται μέσα σε ένα σπειροειδές χρονικό πλαίσιο, όπου το παρελθόν και το παρόν συναντιούνται και οι προϋπάρχοντες χαρακτήρες υλοποιούνται εκ νέου. Επιχειρώντας να συλλάβει συναισθήματα και στιγμές μοναξιάς, θλίψης, χαράς, αγνωσίας κ.ο.κ., το έργο του Ojanen είναι ένας τόπος για αναμνήσεις και συνήθεις καταστάσεις – αλλά διαστρεβλωμένες (μερικές φορές απόλυτα διαστρεβλωμένες), «ένας τόπος όπου το παιχνίδι είναι σοβαρό ζήτημα και το σοβαρό γίνεται παιχνίδι», όπως αναφέρει ο Jakob Ojanen, αδελφός του καλλιτέχνη. Ένας τόπος όπου ο Ojanen επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο και τον εαυτό του.

”Kick Off”
Dio Horia, Sunna Hansdóttir, Drying towel – Oil on linen silk paint on viscos, 150x112cm_2021

Η Hansdóttir παρουσιάζει συνολικά 13 πίνακες ζωγραφικής, φιλοτεχνημένους με βάση τη γνώση της στη χειροτεχνική και την πείρα της με τα υφάσματα. Το κύριο ενδιαφέρον της εξακολουθεί να έγκειται στις δυνατότητες που προσφέρει η υλικότητα του καμβά στις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, όμως εδώ πρόκειται για μια πιο πειραματική φάση στην πρακτική της καλλιτέχνιδας, με μια νέα αισθητική διάσταση. Συνδυάζοντας στο έργο της διαφορετικές δεξιότητες, με τον καμβά να καλύπτεται από χρώμα με βάση το νερό πριν δημιουργηθεί η επάνω στρώση της ελαιογραφίας, το εικαστικό σύμπαν της Hansdóttir αποτελείται από έναν συνδυασμό επαναλαμβανόμενων μορφών και χρωμάτων, όπως ένα φανταχτερό παλλόμενο πορτοκαλί ή μια απλή κυματιστή γραμμή. Με έναν παιγνιώδη και ποιητικό τρόπο, η καλλιτέχνιδα επιζητά την ένταση, την αντίθεση και τη γαλήνη μέσα από τις διαφορετικές συνθέσεις της φόρμας, τις διαστρωματώσεις, τα χρώματα και τις ποικίλες υφές – αντλώντας έμπνευση από το μετάξι και το λινό ως τον καμβά λεπτής ή τραχιάς ύφανσης και την ισλανδική ηφαιστειογενή άμμο, συνδυάζοντας την παράδοση της ζωγραφικής με τη γνώση της στην υφαντουργική, και αντλώντας δύναμη από αυτήν τη σύντηξη.

”Kick Off”
Joakim Ojanen, Dont we look stunning together, Glazed stoneware 64x20x20cm Courtesy Nanzuka Underground_2022

Παρόλο που μια διπλή έκθεση θεωρείται γενικά ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στο έργο δύο ξεχωριστών καλλιτεχνών, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κάπως ιδιαίτερη περίπτωση. Οι θεατές προσκαλούνται να βιώσουν την έκθεση ως εμβύθιση σε έναν δελεαστικό νέο χώρο, που δημιούργησε το χέρι και το μυαλό των δύο καλλιτεχνών, περιστόλιστο και κατοικημένο από πνευματώδη πλάσματα. Η έκθεση Kick Off σηματοδοτεί την επιστροφή του ζευγαριού στην επαγγελματική ζωή μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Τα έργα τους ενσωματώνουν μοτίβα που αντλούνται από τη συγκατοίκησή τους. Σαν χαρτογράφηση των νέων πληροφοριών που ρέουν από το ένα πρόσωπο στο άλλο, η έκθεση Kick Off αποτυπώνει μια υπερβατική περίοδο στη διαδρομή των καλλιτεχνών που χαρακτηρίζεται από μια τόσο ολοκληρωτική δέσμευση και απορρόφηση ώστε δράση και επίγνωση συγχωνεύονται. Άλλωστε, ο ρους της ζωής είναι θέμα νοοτροπίας – κι η έκθεση μας καλεί να ενστερνιστούμε τη συναρπαστική και ενδυναμωτική συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε παρά η έκφραση ισχυρών ενεργειών που εκρέουν στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, ας το απολαύσουμε.

”Kick Off”
Joakim Ojanen, Ooh everything looks marvelous from up here Glazed stoneware 78x30x26cm, Courtesy Nanzuka Underground 2022

Σύντομα βιογραφικά

Ο Joakim Ojanen (γεν. 1985, Västerås, Σουηδία) ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη. Σπούδασε Καλές Τέχνες και Ντιζάιν στο Konstfack της Στοκχόλμης, ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές του το 2012 και το μεταπτυχιακό του το 2014. Στις ατομικές εκθέσεις του συγκαταλέγονται οι εξής: ‘We’ve Danced For A While Now And I’m Slowly Learning Your Steps’ στη γκαλερί Nanzuka Underground – Τόκιο, ‘The part you throw away’ στη γκαλερί The Hole NYC – Νέα Υόρκη, ‘A show for the lonely distant baby souls’ στη Richard Heller Gallery – Σάντα Μόνικα, ‘Snakepit’ στη The Hole NYC – Νέα Υόρκη, ‘Island’ στη γκαλερί Δύο Χωριά – Μύκονος. Στις ομαδικές εκθέσεις που έχει συμμετάσχει περιλαμβάνονται οι εξής: ‘Universes 5’ στη The Hole NYC – Νέα Υόρκη, ‘New Construction’ στη The Hole – Λος Άντζελες, ‘Hollywood Road’ στην AishoNanzuka – Χονγκ Κονγκ, ‘WOP’ στη WOAW Gallery – Χονγκ Κονγκ, ‘Friends Non Show’ στη γκαλερί Δύο Χωριά – Αθήνα. Έργα του Ojanen περιλαμβάνονται σε διακεκριμένες συλλογές έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων των: Magasin III – Στοκχόλμη, Colección Solo – Μαδρίτη, Statens Konstråd (Public Art Agency Sweden) – Στοκχόλμη, The Bunker Artspace – Palm Beach, Västerås Art Museum – Västerås, Eskilstuna Art Museum – Eskilstuna, Åberg Museum – Bålsta, Frans Masereel Centrum – Kasterlee, Göteborgs Stad – Göteborg, Ståhl Collection – Norrköping, Linköping Kommun, Östersunds Kommun, Katrineholms Kommun, Gäleborgs Län, Värmdö Kommun και Ryerson & Burnham Libraries στο Art Institute of Chicago. Το έργο του έχει προβληθεί από σημαντικά ΜΜΕ, όπως το Hypebeast και οι Los Angeles Times, μεταξύ άλλων.

Η Sunna Hansdóttir (γεν. 1987, Karlstad, Σουηδία) ζει και εργάζεται στη Στοκχόλμη. Η Hansdóttir σπούδασε Υφαντουργική στο Stenebyskolan αλλά και στο Konstfak της Στοκχόλμης από όπου πήρε πτυχίο Υφαντουργικής και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Χειροτεχνία, το 2014 και το 2019, αντίστοιχα. Στις ατομικές εκθέσεις της συγκαταλέγονται οι εξής: ‘Som jag minns det’ στο Rackstadmuseet – Arvika, ‘Röd sol blå rep’ στο Gävle Konstcentrum – Gävle, ‘Materialromantik’ στο Konstfönstret Joar – Enköping, ‘In a world full of mouths I want to be an ear’ στο Konstfrämjandet I Värmland – Karlstad. Στις ομαδικές εκθέσεις που έχει συμμετάσχει περιλαμβάνονται οι εξής: ‘Open-and-shut’ στη Galleri Thomassen – Göteborg; ‘Téte-á-tété’ στην Pandora Galleri – Göteborg, ‘Notions of Female leadership’ στην Art Athina – γκαλερί Δύο Χωριά – Αθήνα, ‘Sexy food’ στο Dotdotdot – Στοκχόλμη, ‘All walls endless Waves’ στο Konstfack – Στοκχόλμη, ‘Crying is pointless’ στην Katarina Kyrka – Στοκχόλμη, ‘Drömmarnas flygsällskap’ στη Galleri Fabriksgatan 48 – Göteborg. Η Hansdóttir έχει λάβει σειρά υποτροφιών, συμπεριλαμβανομένων των: Konstnäsrnämdens 1-åriga arbetsstipendium το 2020, Frimurarorderns stipedie ur Den Nordiska Första S:t Johannislogens Jubelfond, Stiftelsen Maria Lindgrens Sömmerskehems stipendie και Fabrikör JL Eklunds utbildningstipendium το 2019, Estrid Ericsons resestipendium το 2018 και Akvarellmuseét, 7 dagars vistelsestipendium το 2017.

post a comment

Skip to content