Top
Zvoura_Gavdos_Final

Τι σημαίνει διακοπές; Όπως ένα ημερολόγιο είναι πολύ προσωπικό έτσι και οι διακοπές είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Ετυμολογικά η λέξη δια+κόπτω < κόπτω στο ενδιάμεσο. Το Liddel & Scott πιο συγκεκριμένα επισημαίνει ότι διακόπτω σημαίνει τερματίζω κάτι μόνιμα ή προσωρινά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διακοπές λοιπόν, είναι η προσωρινή “μάλλον” για τους περισσότερους από εμάς διακοπή από την καθημερινή ζωή μας. Διακοπές είναι η ανάγκη του σώματος αλλά και του πνεύματος να αλλάξει τη ρουτίνα του. Και αν κάποιος φοβάται να ζήσει την περιπέτεια, ας σκεφτεί πόσο θανάσιμη μπορεί να αποδειχθεί η ρουτίνα.

Στο Αφιέρωμα Ημερόλογια Διακοπών φιλοξενούνται άτομα που έχουν επιλέξει έναν “διαφορετικό τρόπο” να κάνουν διακοπές. Διακοπές λιτές και μοναχικές, σχεδόν μόνο με τα απαραίτητα, αλλά με το δοχείο της ψυχής ξεχειλισμένο… Όλοι έχουν ένα κοινό παρονομαστή: είναι παιδιά της πόλης.
Ωστόσο, επιλέγουν με διαφορετικούς τρόπους να ζουν, έστω για λίγο, πιο κοντά στη φύση με ένα βαθύ και βιωματικό τρόπο.

Ο Φίλιππος είναι ιδιωτικός υπάλληλος. Κάθε καλοκαίρι κατασκηνώνει στη Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, για 20 ήμερες. Φέτος λόγω της καραντίνας και της εργασιακής αναστολής στην οποία βρίσκεται έχει πάει στο “νησί” του από τις αρχές Ιουνίου. Φέτος για πρώτη φορά θα κατασκηνώσει στη Γαύδο για περίπου 4 μήνες. Σήμερα μετράει ήδη 50 ημέρες.

Στη Γαύδο έχει πολλούς σκορπιούς. Αν προσέχεις και σέβεσαι τη φύση δεν κινδυνεύεις. Για να σε τσιμπήσει πρέπει να τον βάλεις κατά λάθος στη σκηνή, μας λέει ο Φίλιππος.

Τι σημαίνει για εσένα κάνω διακοπές;

Δεν σημαίνει ένα πράγμα. Σημαίνει σιγουρα διακόπτω οτιδήποτε έκανα στην Αθήνα και με καταπίεζε. Αλλάζω ήχο στο κινητό με κάτι πιο ήρεμο. Σταματάω να αγχώνομαι για τη μπαταρία του κινητού και την φόρτισή του. Απολαμβάνω τη φύση νωρίς το πρωί και τον ουρανό αργά το βράδυ. Είμαι πιο ομιλητικός και ανοιχτός στην επικοινωνία με ξένο κόσμο. Διακοπές σημαίνει να ανταμώσω με αγαπημένες μυρωδιές, αγαπημένα φαγητά του νησιού και να κάνω ωραίες πεζοπορίες σε δύσβατα μέρη.

Γιατί έχεις επιλέξει αυτήν την μορφή διακοπών; Πώς θα ονόμαζες τον τύπο “διακοπών” που έχεις επιλέξει να κάνεις;

Έγινε τυχαία και μου ταίριαξε. Αγαπάω πολύ τη ζέστη του καλοκαιριού και τη θάλασσα οπότε τυχαία ξεκίνησα να ψάχνω, δέκα χρόνια πριν, ένα μέρος με λίγο κόσμο, απάτητες παραλίες και παρθένα τοπία. Παράλληλα ήθελα να δοκιμάσω ελεύθερο camping και έδεσε η μαγιά. Έκτοτε βέβαια, έχουν αλλάξει πολλά γιατί με τα χρόνια προστίθεται εξοπλισμός, εμπειρία και γνώσεις που σε βοηθούν στην ευκολότερη διαβίωση απέναντι σε καιρικά φαινόμενα ή δυσκολίες. Γενικότερα, όμως, πλέον κουβαλάω τόσα πράγματα που φλερτάρω με το glamping. Σίγουρα δεν ταιριάζει αυτός ο τύπος διακοπών σε όλους, αλλά ειλικρινά δε στερούμαι τίποτα ουσιώδες.

Τι είναι η φύση για εσένα;

Ενας μηχανισμός που λειτουργεί ρολόι μέχρι εμείς να βάλουμε το χέρι μας. Κάτι που πρέπει να εμπνέει σεβασμό για το μεγαλειώδες δώρο που μας δίνει απλόχερα. Μόλις κάποιος ξεφορτίσει και αφήσει πίσω το τέμπο της μεγαλούπολης, θα καταλάβει πως φύση είναι το ηλιοβασίλεμα ακόμα και τα ψάρια που μπορεί να βγαίνουν στα ρηχά όταν πλένεις τα πιάτα στη θάλασσα.

Οι μυρωδιές από τα θυμάρια μόλις απλώσεις το χέρι σου μέσα τους. Στην κακοκαιρία που εδώ συγκεκριμένα είναι δυνατοί δυτικοί άνεμοι, απολαμβάνεις τους σχηματισμούς της άμμου που κάθε μέρα αλλάζει. Δυστυχώς με πολύ μεγάλη λύπη βλέπω πως οι ευκαιριακοί παραθεριστές (σε όλα τα μέρη) δε σέβονται τον τόπο των διακοπών αφήνοντας σκουπίδια, κόβοντας κλαδιά κέδρων που κάνουν δεκάδες χρόνια να ξαναβγούν και μ’ αυτό τον τρόπο μας αναγκάζουν να κάνουμε τους αστυνόμους και τους δασοφύλακες.

Παρατηρώντας τη φύση στη γενετήσια μορφή της, αντιλαμβάνεσαι την κλιματική αλλαγή που συντελείται;

Βρήκες των άνθρωπο που λειτουργεί καλά από τους 30 βαθμούς και πάνω και μόνο με άπνοια. Αγαπώ τη ζέστη πάρα πολύ. Σαφώς είναι ένα ανησυχητικό ζήτημα γιατί θα δούμε τον παγκόσμιο χάρτη να αλλάζει, ολόκληρες περιοχές θα εξαφανιστούν, ίσως και κάποιες δικές μας ενδεχομένως. Θα δούμε ζώα να εξαφανίζονται ή να λιμοκτονούν (αποκαρδιωτική εικόνα της πολικής αρκούδας του National Geographic που λίγο μετά πέθανε). Για την αποτροπή ή μετριασμό της, θεωρώ πως οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από ψηλά προς τα χαμηλά και οπωσδήποτε με ατομικές ενέργειες.

Με τι αφορμή ξεκίνησες αυτές τις αποδράσεις; Από πότε κάνεις “αυτές” τις διακοπές;

Όπως ανέφερα παραπάνω, πριν περίπου δέκα χρόνια είχα πάει διακοπές στον Πλακιά Ρεθύμνου και απέναντι ακριβώς ήταν η Γαύδος. Τότε υπήρχε ένα ταχύπλοο καράβι. Μ’ αρέσει η εξερεύνηση και η περιπέτεια και είπα με την παρέα μου “ας πάμε”. Τότε κατάλαβα ότι αν και ανέφικτο για παρά πολύ κόσμο, το διάλειμμα ενός μήνα από την καθημερινότητα είναι καταλυτικό για την ψυχική ισορροπία όλων μας. Ούτε εγώ τον καταφέρνω τον μήνα, αλλά είμαι πολύ κοντά.

Ο Αλαντίν (ο μαύρος γατούλης) είναι “μόνιμος” κάτοικος της Γαύδου και η μασκότ της παραλίας. Του αρέσει να ξεκουράζεται στον παχύ ίσκιο των δέντρο δίπλα στη θάλασσα και λατρεύει τα χάδια (πάνω δεξιά). Το “μπαλκόνι” του Φίλιππου στο χώρο που κατασκηνώνει στη Γαύδο (πάνω αριστερά).

Προτιμάς να κάνεις αυτές τις εκδρομές μόνος ή με παρέα;

Με παρέα μόνο αν είναι φίλοι που έχουν γνώση του που πάνε και δε θέλουν συνεχή καθοδήγηση ώστε να μην έχουμε γκρίνιες. Με την μοναχικότητα τα πάω καλά έτσι κ αλλιώς. Αν έχω επιλέξει να είμαι με παρέα, οριοθετώ το χρόνο και τον χώρο μου για να μπορώ να απομονώνομαι. Ωστόσο γνωρίζεις κόσμο έστω και αν είσαι μόνος στις διακοπές.

Θα μπορούσες να ζεις όλο το χρόνο σε ένα τέτοιο μέρος, όπως αυτό των διακοπών σου;

Σαφέστατα όχι. Οι χειμώνες είναι σκληροί και δύσκολοι. Αν αναλογιστείς ότι στους δικούς μας Αθηναϊκούς χειμώνες πέφτω σε κατάθλιψη και κλείνομαι στο καβούκι μου, εδώ με 50 ανθρώπους κυρίως ηλικιωμένους, τι θα έκανα; Δεν αποβάλλω την βολή της Αθήνας, τη ζέστη και τον καναπέ μολονότι αποφασίζω να κατασκηνώνω ένα μήνα το καλοκαίρι. Είμαι κακομαθημένος σε αυτά.

Πας στο ίδιο μέρος ή σου αρέσει να ανακαλύπτεις συνέχεια νέα μέρη;

Ξύνεις πληγές τώρα. Έρχομαι αρκετά χρόνια σερί χάνοντας άλλα πανέμορφα νησιά επίσης ανεξερεύνητα. Ωστόσο δεν είναι μόνο το νησί. Το vibe, οι άνθρωποι, η ενέργεια ίσως, δεν ξέρω, κάθε χρόνο με φωνάζουν ξανά και ξανά . Παράλληλα ξέρω το μέρος, οπότε ξέρω με κλειστά μάτια πώς να στήσω και πού. Πού να πάω να φάω και πώς να ξεκουραστώ. Συνεπώς επειδή είμαι και άνθρωπος της σταθερότητας και μου αρέσει το σίγουρο, δεν ρισκάρω τις διακοπές μου.

Πιστεύεις ότι αυτές οι αποδράσεις σε βοηθάνε να διαχειρίζεσαι καλύτερα τη ζωή στην πόλη;

Δεν έχω καταλήξει αν με βοηθάνε στο να διαχειρίζομαι τον ρυθμό της πόλης. Σίγουρα με γεμίζουν πολύ περισσότερο από το να πάω σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου κάποιες ημέρες.

Πώς νιώθεις όταν επιστρέφεις από τις αποδράσεις σου πάλι πίσω στην πόλη;

Στεναχώρια. Όποιος πει ότι δεν στεναχωριέται, λέει ψέματα. Οι πρώτες ημέρες είναι δύσκολες. Γιατί από ρυθμούς ρελαντί, βρίσκεσαι πάλι στους «κόφτες». Αλλά προσαρμόζεσαι, δε γίνεται διαφορετικά και χωρίς να το καταλάβεις φτάνουν και τα Χριστούγεννα.

Τι θα έλεγες στον κόσμο που ετοιμάζεται να πάει διακοπές;

Να σέβονται το μέρος και τους ανθρώπους γύρω τους. Είτε πάνε σε κοσμοπολίτικα νησιά είτε για ελεύθερη κατασκήνωση. Να αφήσουν πίσω το μενταλιτέ της μεγαλούπολης και να χαλαρώσουν πραγματικά. Να μαζεύουν όλα τα σκουπίδια και τα αποτσίγαρα και να περάσουν καλά. Και για να περάσεις καλά, δεν χρειάζονται άπειρα stories στο insta 🙂

Μεγάλες ευχαριστίες στο Φίλιππο που παρά τη δυσκολία στην επικοινωνία βάλαμε τα δυνατά μας και τα καταφέραμε τελικά.

Ακολουθήσετε τον Φίλιππο στο Instagram ⬅️ Click , για να μαθαίνετε τις περιπέτειές του.

Διάβασε το δεύτερο επεισόδιο από τα “Ημερολόγια Διακοπών” εδώ.

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content