Top
Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται για 4η χρονιά η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της επιστήμης αυτής στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Με μια σειρά ψηφιακών δράσεων, αλλά και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, τα εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης με εικονικές και μη επισκέψεις σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα όλη την προηγούμενη εβδομάδα από 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021, με κεντρική ημερομηνία των εορτασμών την δημερινή ημέρα Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021.

Η συμμετοχή στη δράση είναι δωρεάν. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Οι έκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα:

ΑΘΗΝΑ
«Ο ναΐσκος του Αγίου Νικολάου Θων ξαναβρίσκει την αίγλη του»
Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση
Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Ο ναός του Αγίου Νικολάου Θων, κηρυγμένο ιστορικό μνημείο (με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1979), είναι τρουλαίο περίκεντρο κτίσμα, με προεξάρχουσα την ημικυλινδρική αψίδα του ιερού στα βορειοανατολικά. Οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης αποκάλυψαν τον αρχικό γεωμετρικό διάκοσμο και τις τοιχογραφίες του, ενώ αποκαταστάθηκαν τα ξύλινα παράθυρα, η θύρα και τα περίτεχνα βιτρώ, που λέγεται ότι έφερε ο Θων από τη Ρωσία. Θα προβληθούν θέματα της δεοντολογίας της συντήρησης και οι προκλήσεις που προέκυψαν κατά τις εργασίες συντήρησης των διακοσμητικών στοιχείων του ναού.
Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Θων, συμβολή Λεωφ. Κηφισίας και Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι
Ώρες ξεναγήσεων: 10:00-11:00, 11:30-12:30, 13:00-14:00 σε ομάδες των 10 ατόμων
Δήλωση συμμετοχής στο 210 3215548 (εσωτ. 109, 209).

Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
«200 χρόνια από την επανάσταση του 1821: προετοιμασία τεκμηρίων από το εργαστήριο συντήρησης συλλογών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος»
Το εργαστήριο συντήρησης συλλογών της Εθνικής βιβλιοθήκης της Ελλάδος συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των εκθέσεων που οργανώνονται για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την
επανάσταση του 1821. Οι συντηρητές της ΕΒΕ μέσα από 4 διαδοχικές ξεναγήσεις προσκαλούν το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά μέρος αυτής της προετοιμασίας που περιλαμβάνει τη
συντήρηση των έργων που θα εκτεθούν, την τοποθέτησή τους σε πασπαρτού και κορνίζες, όταν πρόκειται για έργα τέχνης ή αρχειακό υλικό, και την επιλογή του τρόπου έκθεσης των βιβλίων.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364 Καλλιθέα
Ώρες ξεναγήσεων: 10:00, 11:00, 12:00 και 13:00
Δήλωση συμμετοχής στον ιστότοπο www.nlg.gr

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Ξενάγηση στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
Την τελευταία ημέρα εορτασμού των ευρωπαϊκών ημερών συντήρησης 2021, η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη θα είναι ανοιχτή στο κοινό προκειμένου να
ξεναγηθούν στους χώρους της βιβλιοθήκης και να δουν έκθεση με συντηρημένα και ασυντήρητα βιβλία από τις συλλογές του Ιδρύματος.
Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής
Μουτσοπούλου, Πειραιάς.

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής στον ιστότοπο www.laskaridisfoundation.org από
04/10 έως και 08/10. (Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιτρέπεται μόνο σε κατόχους
πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης).


ΑΙΑΝΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης
Επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής
Η εκδήλωση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες με γνώμονα τη γνωριμία τους με τη συντήρηση των αρχαιολογικών αντικειμένων στο εργαστήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής. Οι
επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής
Ώρες διεξαγωγής: 11:00-13:00
Δήλωση συμμετοχής στο 2461098800

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.ssaette.gr

post a comment

Skip to content