Top
Ελαφόνησος- Παραλία του Σίμου

Η Ελαφόνησος είναι ένας προορισμός που συνήθως διαλέγεις όταν θέλεις τα «εγκόσμια-απόκοσμα». Θα εξηγηθώ αμέσως αφού τοποθετηθώ λίγο επί του τόπου και της ιστορίας. Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, βόρεια από τον νησί των Κυθήρων και ανήκει στο Νομό Λακωνίας. Το όνομα της κατά τον Παυσανία οφείλεται στο κυνήγι μικρόσωμων κόκκινων ελαφιών που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα εκεί κατά την αρχαιότητα αλλά και στα ιερά της Αρτέμιδας που υπήρχαν στην περιοχή.

Παραλία του Σίμου Ελαφόσνησος
Παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο © Βίκυ Αναγνωστοπούλου / Zvoura.gr

Το φυσικό της κάλος αλλά και η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του τόπου την ανέδειξαν σε προστατευόμενο βιότοπο Natura 2000. Αποτελεί μάλιστα σημαντικό σταθμό για μεταναστευτικά πτηνά.

Και εξηγούμαι για τα «εγκόσμια-απόκοσμα». Είναι μερικές φορές που θέλεις να απομονωθείς αλλά να μην είσαι τελείως μόνος σου. Αν θελήσεις να δεις κόσμο, να κάνεις μια βόλτα και να πετύχεις κάποιες ψυχές που φέρουν το ίδιο αίτημα με το δικό σου. Που θέλουν ηρεμία και να είναι απομονωμένες αλλά να βλέπουν και άλλους ανθρώπους χωρίς να τους ενοχλούν.

Παραλία του Σίμου Ελαφόσνησος
Τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά στην παραλία του Σίμου © Βίκυ Αναγνωστοπούλου / Zvoura.gr

Η Ελαφόνησος είναι ένα τέτοιο μέρος. Μπορείς να απολαύσεις την ηρεμία, τα πεντακάθαρα νερά και τον καυτό ήλιο στην παραλία του Σίμου επιλέγοντας αν θέλεις να αράξεις πλάι στο κύμα ή πιο πάνω, στις καταπληκτικές παν-λευκές αμμοθίνες με τα κατάλευκα κρίνα που εμφανίζονται την καλοκαιρινή περίοδο. Η παραλία πήρε το όνομά της από τον σφουγγαρά Καλύμνιο δύτη που πνίγηκε στα νερά της. Λόγω της καθαρότητας του νερού αλλά και του αντικατοπτρισμού του ήλιου θέλει μεγάλη προσοχή η έκθεση στον ήλιο, μην ξεχνάς να βάζεις αντιηλιακό κάθε τόσο καθώς ακόμα και κάτω από την ομπρέλα μπορεί να καείς άσχημα (η γράφουσα και παθούσα).

Αμμοθίνες Παραλία του Σίμου
Οι αμμοθίνες στην παραλία του Σίμου © Βίκυ Αναγνωστοπούλου / Zvoura.gr

Πολύ ενδιαφέρον έχει το απογευματάκι, όταν πέφτει ο ήλιος, να περπατήσεις ως εκεί που ενώνονται οι δύο «δίδυμες» παραλίες, Σαρακήνικο και Φράγκο ( παραλία του Σίμου) και να επισκεφθείς το νησάκι που βρίσκεται απέναντι. Να σκαρφαλώσεις «ελαφρώς» στα βραχάκια και να κάτσεις να αγναντέψεις το ηλιοβασίλεμα.

Καρνάγιο Ελαφόνησος
Παλιό Καρνάγιο στην Ελαφόνησο © Βίκυ Αναγνωστοπούλου / Zvoura.gr
Καρνάγιο Ελαφόνησος
Παλιές βάρκες και ψαροκάικα που έχουν «συνταξιοδοτηθεί» κάνουν βεγγέρα στην ακρογιαλιά μέχρι που ίσως κάποια ημέρα κάποιος τα ξαναρίξει στη θάλασσα. © Βίκυ Αναγνωστοπούλου / Zvoura.gr

Πηγαίνοντας προς το λιμάνι της Ελαφονήσου που απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την παραλία του Σίμου, στα δεξιά θα συναντήσεις ένα παλιό καρνάγιο. Παλιές βάρκες και ψαροκάικα που έχουν «συνταξιοδοτηθεί» κάνουν βεγγέρα στην ακρογιαλιά μέχρι που ίσως κάποια ημέρα κάποιος τα ξαναρίξει στη θάλασσα. Σαν τους ανθρώπους και τα σκαριά των πλεούμενων. Δεν μπορούν να ταξιδεύουν συνέχεια. Χρειάζονται το χρόνο τους στο καρνάγιο, για επισκευή και ξεκούραση. Είναι ένα ωραίο μέρος γι αυτούς που αγαπούν την φωτογραφία.

Άγιος Σπυρίδωνας Ελαφόνησος
Το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο οποίος είναι ο προστάτης του νησιού. Παλαιότερα δεν υπήρχε γέφυρα και οι κάτοικοι έφθαναν εκεί διασχίζοντας τη θάλασσα πάνω σε βράχια που ένωναν το λιμάνι με το εκκλησάκι.© Βίκυ Αναγνωστοπούλου / Zvoura.gr

Το λιμάνι της Ελαφονήσου είναι μικρό και έχει πολλές ωραίες ψαροταβέρνες για φαγητό. Το εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο οποίος είναι ο προστάτης του νησιού. Παλαιότερα δεν υπήρχε γέφυρα και οι κάτοικοι έφθαναν εκεί διασχίζοντας τη θάλασσα πάνω σε βράχια που ένωναν το λιμάνι με το εκκλησάκι. Η Ελαφόνησος είναι ένα νησί για ανάπαυση, ξεκούραση και γαλήνη που σας περιμένει για να χαθείτε στο απέραντο κρυστάλλινο γαλάζιο.

All rights reserved 2021. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content