Top
Γιάννης Μόραλης-Εκδηλώσεις στο σπίτι του στην Αίγινα

Ο χώρος όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου

Στο πλαίσιο του 14ου Aegina Fis6ki Fest η «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» διοργανώνει εκδηλώσεις στην οικία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη. Ο χώρος όπου έζησε και δημιούργησε ο καλλιτέχνης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό και υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου, σε δύο ιδιαίτερες δράσεις που θα δώσουν επίσης την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν και να περιηγηθούν στην οικία – εργαστήριο του σπουδαίου καλλιτέχνη στην Αίγινα αλλά και να έρθουν σε επαφή με το έργο και τη ζωή του.

Ο Γιάννης Μόραλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες εικαστικούς δημιουργούς του 20ού αιώνα, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα – ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, σκηνογράφος- που επηρέασε καθοριστικά το τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα.

Εργαστήριο Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα

Το εμβληματικό σπίτι-ατελιέ του στην Αίγινα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’70.

Εσωτερικό εργαστηρίου Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα

Στη οικία – εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις:

«Συχνά οι δεσποινίδες της Αβινιόν άκουγαν την Τραβιάτα»
Παρασκευή 1.9.23, Ώρα 21.00 –  Εικαστική, ποιητική performance
Άγγελος Σκούρτης: Σύλληψη ιδέας, ερµηνεία, ∆ηµήτρης Παππάς: Συνοδεία κιθάρας

Ο γνωστός εικαστικός Άγγελος Σκούρτης παρουσιάζει μια εικαστική ποιητική δράση (performance), όπου κυρίαρχη θέση κατέχουν οι γυναίκες όχι μόνο αυτές που ζωγράφισαν ο Πικάσο, ο Μανέ, ο Γκόγια, ο Μόραλης και άλλοι, αλλά και όλες οι γυναίκες που ζουν δίπλα μας και φέρουν μέσα τους όλη την τραγικότητα της ανθρωπότητας και από την άλλη όλη την ομορφιά της ζωής. 

«Mano’s» A jazz tribute to Manos Hadjidakis Dimitris Kalantzis quartet
Σάββατο 2.9.23, Ώρα 21.00 – Μουσική εκδήλωση
Δημήτρης Καλαντζής πιάνο, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης τύμπανα, Γιώργος Γεωργιάδης μπάσσο

Το έργο ”Mano’s” του Δημήτρη Καλαντζή αναφέρεται σε μια jazz ματιά πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι. Το αισθητικό αποτέλεσμα του έργου είναι εξαιρετικό και οφείλεται στην ευτυχή συνεύρεση των συντελεστών, οι οποίοι είναι όλοι εξέχουσες προσωπικότητες καλλιτεχνών στο χώρο τους.

Στην πρωτότυπη αυτή συνεύρεση jazz και κλασσικών ηχοχρωμάτων ο Δημήτρης Καλαντζής διασκευάζει τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, με βαθιά ευαισθησία και σεβασμό στο έργο του μεγάλου δημιουργού, αφήνοντας ακέραια την αισθητική ποιότητα και την ουσία της εν γένει. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει σχετικά με τη μουσική του πρόταση: «Προέκυψε απλά, σαν φυσική διαδικασία, από την ανάγκη μας να τραγουδήσουμε τη μουσική αυτή, που χαράχτηκε στις καρδιές μας από μικρά παιδιά, στη δική μας καθομιλουμένη γλώσσα, την τζαζ. Η ουσία και η διάθεση των μελωδιών του Μάνου είναι πάντα εκεί· και εμείς είμαστε κάθε φορά ευτυχείς να τα ανακαλύπτουμε. Ξανά και ξανά…».

Εσωτερικό εργαστηρίου Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα

Πληροφορίες

1 και 2 Σεπτεμβρίου 2023

Επιμέλεια εκδηλώσεων: Χριστίνα Μόραλη, Κατερίνα Γλύκα, Νίκη Δάφνη, Άγγελος Μωρέτης
Τόπος: Οικία Γιάννη Μόραλη, Δ/νση: Γ. Μόραλη, περιοχή Πλακάκια, Αίγινα.
Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ.: 6944440829 (κα Χρ. Μόραλη) Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

post a comment

Skip to content