Top
Broadway: Μια ταινία του Χρήστου Μασσαλά με χορευτές και κλέφτες στην Αθήνα

Ο δυνατός αθηναϊκός ήλιος και τα χρόνια της κρίσης έχουν ξεθωριάσει τα φανταχτερά χρώματα και την γυαλάδα των κοστουμιών, που η ομάδα πορτοφολάδων με έδρα τον κινηματογράφο Broadway, χρησιμοποιεί στα θεάματα που στήνει για να μαζέψει θύματα. Στο καινούργιο υπερθέαμα-παγίδα όμως, η χημεία μεταξύ παλαιότερων και άρτι αφιχθέντων συντελεστών της ομάδας προκαλεί παρενέργειες. Θα χρειαστεί η παρέμβαση μιας ομάδας drag queens, η μυστηριώδης εμφάνιση του Χρήστου Πολίτη (ο ‘Γιάγκος Δράκος’), η λάμψη της Ελένης Φουρέιρα, το μπρίο του Λάκη Γαβαλά και η μουσική του Gabriel Yared, για να επέλθει η ισορροπία σε αυτό το, φτιαγμένο από στρας και πολυέστερ, σύμπαν.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Μασσαλάς μιλάει για το Broadway

Όταν φτιάχνεις μια ταινία είναι σαν να ονειρεύεσαι με τα μάτια ανοιχτά. Και στις ταινίες, όπως στα όνειρα, ενώνεις κουκίδες -ασύνδετες ως εκείνη τη στιγμή- και προκύπτουν καινούργια σχήματα. Αυτά τα σχήματα κουβαλούν τη μυστηριώδη ουσία του κόσμου, του δικού σου κόσμου τουλάχιστον.

Το όνειρο του Broadway ξεκίνησε 7 χρόνια πριν. Τα χρώματα ήταν κορεσμένα και τα συναισθήματα ήταν άλλοτε κόκκινα, άλλοτε μπλε και κάποιες φορές μύριζαν βενζίνη. Υπήρχαν χορευτές, υπήρχαν κλέφτες και η Αθήνα ήταν μια ηλιόλουστη σκηνή με τα μνημεία του 20ου αιώνα να στέκονται λαμπρά και σκουριασμένα. Ο κόσμος του Broadway άρχισε να χτίζεται μέσα στο κεφάλι μου, λίγο λίγο , μέσα στα χρόνια. Στο μεταξύ, έκανα κάποιες μικρού μήκους ταινίες και μέσα από αυτές γνώρισα τους ανθρώπους που θα γίνονταν η πολύτιμη συμμορία του Broadway, και μπρος και πίσω από την κάμερα.

Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη ονειροπόληση ο κόσμος έχει αλλάξει, παράξενα. Και μαζί του, η συλλογική μας φαντασία αναζητά καινούργιους ρυθμούς, καινούργιες ρίμες, παλιούς κόσμους και αστικούς μύθους για την νέα εποχή. Και όπως συμβαίνει με όλους τους αστικούς μύθους, ο μύθος τους Broadway είναι όσο αληθινός όσο εμείς θέλουμε. Αν το πιστέψεις, μπορεί να δεις τις ταμπέλες να ανάβουν, η μία μετά την άλλη. Και ίσως αυτήν την φορά το αστέρι να είσαι εσύ.

Χρήστος Μασσαλάς

Ο Χρήστος Μασσαλάς σπούδασε Ιστορία και Θεωρία Κινηματογράφου στο Kingston University και Σκηνοθεσία στο London Film School.

Έχει λάβει καλλιτεχνικές υποτροφίες στην Ελλάδα (ARTWORKSΙΣΝ), στη Νορβηγία (West Norway Residency Programme) και τη Σερβία (Academic Film Centre). Οι μικρού του μήκους ταινίες έχουν λάβει μέρος σε πάνω από 200 διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Καννών, το φεστιβάλ New Directors/New Films στην Ν.Υ, το Φεστιβάλ του Λοκάρνο, το AFI Festival και έχουν κερδίσει βραβεία. Στο 69ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο επιλέχθηκε ως ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους σκηνοθέτες στον κόσμο.

Η πιο πρόσφατη του μικρού μήκους ταινία COPA -LOCA έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Καννών και διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία Broadway είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Χρήστου Μασσαλά και είχε την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Sundance Institute και επιλέχθηκε για το Screenwriters Lab του Sundance Film Festival και το Atelier Cinéfondation του Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία διανέμεται διεθνώς από την Γαλλική εταιρία sales agents Le Pacte του Jean Labadie και έχει ήδη προβληθεί στους Γαλλικούς κινηματογράφους.

Ταυτότητα ταινίας
Broadway

Σκηνοθεσία / Σενάριο: Χρήστος Μασσαλάς
Παραγωγή: Αμάντα Λιβανού, Μπερτράν Γκορ, Κρίστιαν Νικολέσκου
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Κουκουλιός
Μοντάζ: Γιώργος Λαμπρινός
Μουσική: Γκάμπριελ Γιάρεντ
Πρωταγωνιστούν: Ελσα Λεκάκου, Φοίβος Παπαδόπουλος, Στάθης Αποστόλου, Ραφάελ Παπάντ, Σαλίμ Ταλμπί, Χρήστος Πολίτης

Διάρκεια: 97 λεπτά
Έτος παραγωγής: 2021
Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία

post a comment

Skip to content