Top
katsikia_axerontas

Το πρώτο Σάββατο του Αυγούστου αποφασίσαμε να κάνουμε μια ημερήσια εκδρομή στον Αχέροντα. Ξεκινήσαμε πρωί από την Αμφιλοχία και μετά από μιάμιση ώρα οδήγησης, φτάσαμε στο ήσυχο χωριό Αμμουδιά και αντικρίσαμε αμέσως τον ποταμό, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία, παρέδιδε ο Ερμής στον Χάροντα τις ψυχές για να οδηγηθούν στον Κάτω Κόσμο.

Axerontas_limni
Στις όχθες της Αχέροντα ποταμού © Κώστας Χρυσάφης | Zvoura.gr

Τα πρασινωπά νερά του όμως, δεν μαρτυρούσαν τίποτα το μακάβριο. Από τη μία όχθη του, τουριστικά μαγαζιά, εστιατόρια και βάρκες για tours και από την άλλη, ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, με κατσίκια να βόσκανε κάτω από ψηλά δέντρα.

Επιλέξαμε ένα από τα πολλά tours και περιμένοντας να ξεκινήσει, ο Δημήτρης ο καπετάνιος, μας γνώρισε έναν ντόπιο με ξερακιανή μορφή και τηλεοπτική φήμη όπως μας είπε, που συστήνεται ως «Χάρος» και είτε διασκεδάζει ή τρομάζει τους επιβάτες της βάρκας. Αναφέρθηκε επίσης στους μύθους που συνδέονται με τον Αχέροντα, στην οικουμενικότητα των Θεών του Ολύμπου και τη σχέση τους με άλλες θρησκείες, με τον Φινλανδό συνταξιδιώτη να γνέφει καταφατικά “For sure” σε κάθε αναφορά αντίστοιχου θεού της Νορβηγικής μυθολογίας.

axerontas_spilia_persefonis
H σπηλιά της Περσεφόνης. Το σημείο απ’ όπου ο Άδης άρπαξε την Περσεφόνη και την μετέφερε στον Κάτω Κόσμο. © Κώστας Χρυσάφης | Zvoura.gr

Ξεκινώντας το tour, επισκεφθήκαμε τη σπηλιά της Περσεφόνης μεταξύ άλλων, πριν επιστρέψουμε στο σημείο εκκίνησης και αλλάξουμε βάρκα για να κατευθυνθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ο Χρήστος, ο δεύτερος καπετάνιος της ημέρας, μας καλωσόρισε στη βάρκα Ίρις, όνομα σημαντικό γι’ αυτόν όπως μας ανέφερε, καθώς σχετίζεται με το καλύτερο σκυλί που είχε ποτέ. Εμφανώς παθιασμένος με τον ποταμό, μας μίλησε με λεπτομέρειες για δοξασίες, μύθους, την ιστορία αλλά και το παρόν του Αχέροντα. Mας ενημέρωσε για την πλούσια βιοποικιλότητά του, τις χελώνες, τους κάστορες, τις λιβελούλες (ή στα ελληνικά, ανισόπτερα, όπως τόνισε), τις κρεμαστές φωλιές του ανθοσκόπου του αιωρούμενου, ενός τοπικού πουλιού που για να τραβήξει μία φωτογραφία του, χρειάστηκαν πολλές ώρες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Mας έδειξε πως επικοινωνούσαν οι πρώιμοι Έλληνες ναυτικοί με την μποuρού και μας έδωσε να πλυθούμε με νερό από τον Αχέροντα που λέγεται πως προσθέτει επιπλέον χρόνια.

Επόμενος σταθμός ήταν το Νεκρομαντείο, μέρος στο οποίο έμεναν οι ζωντανοί για να περάσουν από μια διαδικασία κάθαρσης πριν έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς. Μετά από τη σύντομη περιήγηση στην ανηχοϊκή υπόγεια αίθουσα του μαντείου, ήταν ώρα για τις πηγές του Αχέροντα.

nekromanteio_axeronta
Η ανηχοϊκή υπόγεια αίθουσα του νεκρομαντείου. © Κώστας Χρυσάφης | Zvoura.gr

Φτάνοντας στο σημείο, ήταν αμέσως αισθητή μια ατμόσφαιρα γιορτής. Πλήθος κόσμου που έκανε camping, rafting, zip lining, ιππασία, περπατούσε και δρόσιζε μπύρες και φρούτα στα ιδιαιτέρως κρύα νερού του ποταμού και άραζε στις όχθες του απολαμβάνοντας το γαλήνιο τοπίο με τα ψηλά δέντρα και τους εντυπωσιακούς βράχους.

piges_axeronta
Αραχτοί στον Αχέροντα. © Κώστας Χρυσάφης | Zvoura.gr

Μετά από τη σωματική αλλά και πνευματική άσκηση της ημέρας, ήταν ώρα για μεσημεριανό στο χωριό Γλυκή και συγκεκριμένα στην Ταβέρνα Πανόραμα σε εντυπωσιακή τοποθεσία με τραπέζια δίπλα ακριβώς στον Αχέροντα, πέστροφες που διάλεγες εσύ ο ίδιος, και τον νωχελικό σκύλο του μαγαζιού άγρυπνο ελεγκτή της ικανοποίησης των πελατών.

Η μέρα τελείωσε βλέποντας το ηλιοβασίλεμα μέσα στα δροσερά νερά της παραλίας της Αμμουδιάς, εκεί από όπου είχε ξεκινήσει το πρωί, αυτό το ταξίδι προς Άδη μεριά.

paralia_ammoudia_axerontas
Παραλία Αμμουδιά. © Κώστας Χρυσάφης | Zvoura.gr

Είναι ωραίο να είσαι ζωντανός.

Διαβάστε περισσότερα για το νεκρομαντείο του Αχέροντα.

All rights reserved 2022. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

post a comment

Skip to content