Top
Google search 2020

To 2020 πνέει τα λοίσθια. Δύσκολος χρόνος, απαιτητικός αλλά και απελπιστικός πολλές φορές. Η πανδημία του Covid-19 είναι το ορόσημο γι’ αυτή τη χρονιά. Φόβος, απαισιοδοξία, ανασφάλεια. Συναισθήματα που κατέλαβαν το μυαλό αλλά και τις καρδιές των ανθρώπων. Για το έτος 2020 οι άνθρωποι αναζήτησαν στο google search τη λέξη “γιατί” σε όλες τις γλώσσες του κόσμου περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά:

Γιατί ο ιός είναι τόσο ανθεκτικός;

Γιατί λέγεται Covid-19;

Γιατί τελειώνει το χαρτί τουαλέτας;

Γιατί είμαι τόσο κουρασμένος-η;

Γιατί έκλεισαν τα σχολεία;

Γιατί καίγεται η Αυστραλία;

Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές φωτιές;

Γιατί χάθηκαν τόσες πολλές ζωές;

Γιατί διαμαρτύρονται οι άνθρωποι;

Γιατί έχουμε ακόμα τη δύναμη να συνεχίζουμε ακόμα;

Γιατί έχει η σημασία η ζωή των μαύρων;

Γιατί δεν είμαστε ηττημένοι;

Γιατί η εν συναίσθηση είναι σημαντική;

Γιατί η δημοκρατία είναι σημαντική;

Γιατί οι άνθρωποι ονειρεύονται;

Πολλά γιατί. Έμειναν άραγε αναπάντητα; Αναζητήσαμε τις αιτίες, ψάξαμε μέσα στο google αλλά και στον εσωτερικό μας κόσμο. Ψάχνοντας στο google δεν ξέρω αν στην πραγματικότητα μπόρεσε να βρει κάποιος τις απαντήσεις που γύρευε. Ίσως το ίντερνερτ πλέον είναι επέκταση του εαυτού μας, ο τρόπος να επικοινωνούμε, είναι αυτό που μας κράτησε και μας κρατάει ενεργούς, σε επικοινωνία, σε εγρήγορση … Είναι ο τρόπος της εποχής μας και εκτός από τα “αρνητικά” του έχει και τα “θετικά” του.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχαμε μια ομαλή διαδρομή μέσα στη φετινή χρονιά, το ανθρώπινο γένος απέδειξε ότι μπορεί αν ενώσει τις δυνάμεις του και έχει ενσυναίσθηση (η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του), να καταφέρει τα πάντα. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, ο Covid-19 στη συνέχεια, έχει φέρει αλλαγές σε όλη τη γη που θα μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τη ζωή από εδώ και πέρα.

Απομονωθήκαμε, γίναμε πιο περίεργοι, πιο καχύποπτοι αλλά ταυτόχρονα περισσότερο συμπονετικοί, “σπάσμαμε”, “λυγίσαμε”. Υποστηρίξαμε το κίνημα Black Lives Matter, τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη και παρόλο που δεν μπορούσαμε να δούμε τους φίλους μας ακόμα και την ίδια μας την οικογένεια βρήκαμε τρόπους να εργαζόμαστε, να συναντιόμαστε διαδικτυακά και να γιορτάζουμε τα γενέθλια και τις αποφοιτήσεις. Υπήρξαν πολλές απώλειες και σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες, αλλά η ενσυναίσθηση που αναπτύξαμε, η ενότητα απέναντι στις μεγαλύτερες διεκδικήσεις για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος είναι γεγονός. Ας συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Παρακολουθήστε το βίντεο γιατί τις αναζητήσεις της Google για το 2020 και ας ελπίσουμε ότι η ανθρωπότητα που “ανακαλύψαμε” φέτος θα ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον:

All rights reserved 2020. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση όλου του κειμένου ή τμήματος αυτού καθώς και η αναπαραγωγή των φωτογραφιών χωρίς αναφορά στην πηγή και το συντάκτη/φωτογράφο.

Δεν κάθομαι ποτέ ήσυχη, μικρή με έλεγαν όλοι "σβούρα". Από παιδί ήθελα να γίνω αρχαιολόγος γιατί μου άρεσε να διαβάζω ιστορίες για το παρελθόν. Και έγινα αλλά με κέρδισε η δημοσιογραφία. Αγάπησα τα ταξίδια όταν έγραφα για το National Georgraphic. Μου αρέσει να ανακαλύπτω πράγματα και να τα καταγράφω. Οι καταγραφές κρατούν τη μνήμη του παρελθόντος ζωντανή. Το παρελθόν είναι αυτό που μας βοηθάει να προχωράμε στο μέλλον. Και όταν η μνήμη είναι ζωντανή το μέλλον είναι σε καλά χέρια!

post a comment

Skip to content