Top

Η μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ, το Ηο Chi Minh ή αλλιώς Saigon όπως λεγόταν πριν το 75′, είναι μια πόλη 9 εκατομμυρίων ανθρώπων και περίπου 7 εκατομμυρίων μηχανών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Για να ταξιδέψεις στο Βιετνάμ ως Έλληνας πολίτης χρειάζεται βίζα μέγιστου διάστηματος 30 ημερών. Η διαδικασία μετά τον κορονοιό γίνεται μόνο online. Υπαρχει το επίσημο site, το οποίο είναι δύσχρηστο και παλιό, χρεώνει 25$ για τη διαδικασία και άλλα τόσα σε μετρητά κατά τον έλεγχο της βίζας στην άφιξη. Προτίμησα ενα πιο σύγχρονο αν και πιο ακριβό htvietnam-visa.com. Η χρέωση είναι 50$ και ανέφερει ότι θα ζητηθούν και άλλα 25$ κατα την άφιξη, αλλά δεν μου ζητήθηκαν,. οπότε δεν πλήρωσα κάτι επιπλέον. Η διαδικασία παίρνει περίπου 7 μέρες για να ολοκληρωθεί και το έγγραφο πρέπει να είναι εκτυπωμένο. Υπάρχει περίπτωση στο έγγραφο να αναφέρονται και άλλα ονόματα, κάτι που είναι φυσιολογικό.

Για την είσοδο στη χώρα, όσο γραφεται αυτο το άρθρο, είναι απαραίτητο είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε rapid test και μια ασφάλεια με κάλυψη νοσοκομείου. Μια πρόταση θα ήταν το Premium Plan της Revolut. Είναι σχετικά φθηνό και πάντα είναι απαραίτητη μια ασφάλεια ταξιδιού είτε είναι υποχρεωτική, είτε όχι.

Η πτίση από Αθήνα για Ho Chi Minh είναι π΄άντα μέσω Συγκαπούρης, αλλά οι τιμές είναι από τις φθηνότερες για Ασία. Η στάση στο αεροδρόμιο της Συγκαπούρης που είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο χρειάζεται ένα δικό του αφηέρομα και αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη καθός έχει μέσα καταράκτες, θάλαμο με πεταλόυδες, free lounge, και άλλα πολλά.

Βγαίνοντας απο το αεροδρόμιο Tan Son Nhat του Ho Chi Minh, η υγρασία και η ζέστη κάνουν τη πρώτη ανάσα πάντα δύσκολη, αλλά συνηθίζεται γρήγορα. Το πρώτο που χρειαζομουν ηταν ίντερνετ. Έχει πάγκους με κάρτες sim στην έξοδο. Προσωπικά επέλεξα μια Viettel με απεριόριστα data χωρίς χρόνο ομιλίας στα 300k VND (11.5 €). Αποφάσισα να πάρω λεωφορείο και μέσω του google maps βρήκα εύκολα τη στάση. Υπηρχε ενα σταθμευμένο λεωφορείο και μπήκα να βρω τον οδηγό να ρωτήσω αν ηταν το σωστό αλλά κοιμόταν. Δεν ήθελα να τον ξυπνήσω οπότε περίμενα μεσα στο λεωφορείο. Μετά απο 10 λεπτά βγήκα να βρω άλλο μέσω μεταφοράς. Λίγο πιο πίσω υπηρχαν κάποια βανάκια αλλά ο οδηγός δεν ήξερε αγγλικά, δείχνοντας όμως στον χάρτη τον τελικό προορισμό μου, κατάλαβα ότι θα μπορούσε να με αφήσει 10 λεπτά περπάτημα μακριά.

Το αεροδρόμιο είναι πολύ κοντά στη πόλη οπότε η πρώτη συνάντηση με τη κίνηση, τα μηχανάκια και τα κορναρισματα δεν αργεί να έρθει. Οι περισσότεροι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας λένε όλες τις μηχανές Honda, ανεξάρτητος μάρκας, γιατί πρίν το 2000 ήταν η μοναδική μάρκα. Οι μηχανές είναι κομμάτι της κουλτούρας τους και στα προάστια όπου τα σπίτια είναι ενός επιπέδου, τα παρκάρουν στο σαλόνι. Είναι φυσιολογικό για μία τετραμελή οικογένεια να έχουν τέσσερα μηχανάκια στο σαλόνι τους.

Η πόλη χωρίζεται σε districts, με το district 1 να είναι η πιο κεντρική και πολυσύχναστη περιοχή. Οι τιμές είναι αρκετά καλές σε σύγκριση με άλλες γειτονικές χώρες, Το ξενοδοχείο που έμεινα είναι τετράστερο, με πισίνα και γυμναστήριο και η τιμή του για ένα δίκλινο δωμάτιο ήταν 300 ευρώ για μία εβδομάδα.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ είναι ίσως το γνωστότερο θέμα κυρίως λόγω των ταινιών του Holywood, αλλά χρησημοποιήθηκαν κυριώς για προπαγάνδα, οπότε η πραγματικότιτα είναι λίγο διαφορετική. Η χώρα ήταν υπό Γαλλική κατοχή μέχρι το 1945. Οταν αποχώρησαν οι γάλλοι, η χώρα είχε χωριστεί στα δύο. Στον απελευθερωμένο βορά υπό κομμουνιστικό καθεστώς και στο νότο, με πρωτεύουσα τη Saigon. Ο τότε πρόεδρος του βόρειου Βιετνάμ έδωσε το όνομα του στη πόλη και σήμερα υπάρχει παντού η φυσιογνωμία του, σε προτομες, κάδρα και νομίσματα.

Ο πόλεμος κρατησε 17 χρόνια και συνέπειες του είναι ανυπολόγιστες ακόμα και σήμερα. Τα χημικά όπλα που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί (agent orange) κατέστρεψαν τη γη, μόλυναν το νερό και καταδίκασαν πολλούς ανθρώπους να έχουν γενετικές μεταλλάξεις. Η μεγαλύτερη χρήση χημικών έγινε λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης οταν οι Βιετκόνγκ επιτέθηκαν για να την απελευθερώσουν. Ακόμα και σήμερα, τρεις γενιές μετά γεννιούνται άνθρωποι με παραμορφωμένα άκρα και προβλήματα υγείας και υπολογίζονται στους τρία εκατομμύρια. Το κράτος έχει ειδικό υπουργείο για άτομα με ειδικές ανάγκες για να και τους παρέχουν περίθαλψη και εισόδημα. Έχουν φτιάξει workshops όπου κατασκευάζουν πολύ εντιποσιακα έργα τέχνης απο ξύλο και όστρακα.

Κατά τον πόλεμο οι Βιετκόνγκ έφτιαξαν 200 km τούνελ τριών επιπέδων και ένωσαν πολλά χωριά μεταξύ τους, με μοναδικά εργαλεία μία τσάπα και ένα κάνιστρο. Κάποια έχουν καταρρεύσει και άλλα τα έχουν κλείσει γιατί είναι επικίνδυνα. Στο Cu Chi έχουν διατηρήσει κάποια τμήματα και επιτρέπεται η είσοδος.

Οι σήραγγες Cu Chi είναι μια σειρά από υπόγειες σήραγγες που βρίσκονται στην πόλη Χο Τσι Μινχ, στο Βιετνάμ. Αυτές οι σήραγγες κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις τακτικές ανταρτοπόλεμου των Βιετκόνγκ. Οι σήραγγες χρησίμευαν ως κρυψώνες, δρόμοι ανεφοδιασμού, ακόμη και χώροι διαβίωσης για τους στρατιώτες των Βιετκόνγκ, επιτρέποντάς τους να κυκλοφορούν απαρατήρητοι από τον εχθρό.

Η επίσκεψη στις σήραγγες Cu Chi είναι μια συναρπαστική και εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρει μια μοναδική εικόνα της ιστορίας του πολέμου του Βιετνάμ. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν ένα τμήμα των τούνελ, οι οποίες έχουν αποκατασταθεί και διευρυνθεί για να φιλοξενήσουν τουρίστες. Μπορούν επίσης να μάθουν για την καθημερινή ζωή των στρατιωτών των Βιετ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισαν και των μεθόδων επιβίωσής τους. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν πόρτες, μυστικές εισόδους και υπόγειες κουζίνες, που παρέχουν μια ζωντανή απεικόνιση της ευρηματικότητας και της επινοητικότητας των Βιετ Κονγκ. Συνολικά, μια επίσκεψη στις σήραγγες Cu Chi είναι κάτι που πρέπει να κάνει για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό του Βιετνάμ.

Το Παλάτι της Ανεξαρτησίας, γνωστό και ως Παλάτι Επανένωσης, είναι ένα ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στην πόλη και χτίστηκε τη δεκαετία του 1960 ως η κατοικία και ο χώρος εργασίας του Προέδρου του Νοτίου Βιετνάμ και ήταν ο τόπος πολλών σημαντικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Η επίσκεψη στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας είναι μια συναρπαστική εμπειρία για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία και τον πολιτισμό του Βιετνάμ. Το παλάτι έχει διατηρηθεί και είναι ανοιχτό στο κοινό για περιηγήσεις, επιτρέποντας στους επισκέπτες να μάθουν για την πλούσια ιστορία του και να δουν τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των αιθουσών συνεδριάσεων, των αιθουσών υποδοχής και των ιδιωτικών χώρων του Προέδρου. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν το διάσημο τανκ που συνετρίβη μέσα από τις πύλες στις 30 Απριλίου 1975, σηματοδοτώντας το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ και την επανένωση του Βορείου και του Νοτίου Βιετνάμ. Το μουσείο του παλατιού διαθέτει επίσης μια ποικιλία από εκθέματα και αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία του κτιρίου και της χώρας. Μια επίσκεψη στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μάθετε για τα σημαντικά γεγονότα που έχουν διαμορφώσει την ιστορία του Βιετνάμ.

Το Post Office στην πόλη Ho Chi Minh είναι ένα ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, λίγα μόλις βήματα από τον καθεδρικό ναό Notre-Dame. Χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, το ταχυδρομείο είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορόσημα της πόλης και θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα της γαλλικής αποικιακής αρχιτεκτονικής.

Η επίσκεψη στο ταχυδρομείο είναι κάτι που πρέπει να κάνει για όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης. Το εσωτερικό του κτιρίου είναι μια εκπληκτική επίδειξη αρχιτεκτονικής βικτοριανού στιλ, με ψηλά ταβάνια, περίπλοκες λεπτομέρειες και όμορφα βιτρό παράθυρα. Το ταχυδρομείο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να δουν ένα λειτουργικό κομμάτι της ιστορίας σε δράση. Επιπλέον, το ταχυδρομείο διαθέτει ένα μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία του κτιρίου και την ανάπτυξη του ταχυδρομικού συστήματος στο Βιετνάμ. Μια επίσκεψη στο ταχυδρομείο παρέχει μια ματιά στην πλούσια ιστορία της πόλης και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε την πολιτιστική της κληρονομιά.

Πλέον η πόλη έχει διανύσει πολύ δρόμο από την ίδρυσή της και έχει μεταμορφωθεί σε μια πολυσύχναστη μητρόπολη που αγκαλιάζει το μέλλον. Από πανύψηλους ουρανοξύστες μέχρι πολυσύχναστες αγορές με street food, έχει κάτι να προσφέρει κάτι σε όλους. Με την πλούσια ιστορία της, σε συνδυασμό με μια σύγχρονη και προνοητική προσέγγιση είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αιχμαλωτίζει και να εμπνέει τους επισκέπτες για τα επόμενα χρόνια.

Η γρήγορη ανάπτυξη της πόλης έφερε επίσης νέες προκλήσεις, όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι τοπικές κοινωνίες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, με την εισαγωγή νέων συστημάτων δημόσιων μεταφορών και φιλικών προς το περιβάλλον πρωτοβουλιών. Η πόλη φιλοξενεί επίσης πολλούς χώρους πρασίνου, παρέχοντας στους κατοίκους την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη φασαρία και να συνδεθούν με τη φύση. Με αυτόν τον τρόπο, η πόλη Ho Chi Minh είναι ένα μοναδικό μείγμα παράδοσης και νεωτερικότητας και το δυναμικό της πνεύμα είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται με συναρπαστικούς τρόπους.

Κάποια tips που βρήκα ή ανακάλυψα με τον δύσκολο τρόπο
1. Πριν το ταξίδι φτιάξε μια λίστα με πραγματα που πιστεύεις ότι θα χρειαστείς και συμπλήρωνε καθημερινά πράγματα που πιστεύεις ότι θα σου ήταν απαραίτητα και δεν τα είχες σκεφτεί. Τα ταξίδια ξεκινάνε οταν γεννιέται η ιδέα και είναι μια συνεχής διαδικασία μέχρι και τη μέρα που θα ταξιδεψεις.
2. Άλλαξε λίγα χρήματα στο αεροδρόμιο και τα υπόλοιπα σε exchange centers στον προορισμό σου. Η ισοτιμία είναι πολυ καλύτερη.
3. Αν χρειάζεται να πληρώσεις με κάρτα, μη χρησιμοποιείς ελληνική τράπεζα. Κανε λογαριασμό στη Revolut ή παρόμοια. Η συναλλαγή είναι πιο φθηνή και από τα exchange centers
4. Πριν κλείσεις το ξενοδοχείο κάνε μια αναζήτηση στο google maps να δεις πόσο κοντά έχει εστιατόρια, supermarket, φαρμακεία και exchange centers.
5. Κατέβασε offline τον χάρτη του προορισμού σου στο google maps, δεν ξέρεις που μπορεί να έχει σήμα.
6. Βρες τι εφαρμογές χρησιμοποιούν στον προορισμό σου, κατέβασε τες και κανε εγγραφή πρίν φτάσεις. πχ για να καλέσεις ταξί ή να παραγγείλεις φαγητό.
7. Κάνε μια έρευνα για τις sim cards, ποια εταιρεία έχει τη καλύτερη κάλυψη και ποιο είναι το κόστος, γιατί συνήθως στα πρώτα που θα βρεις στο αεροδρόμιο οι τιμές είναι 4 ή 5 φορές πάνω

Ο Μάριος είναι ο πιλότος του site. Το μεγάλο του πάθος είναι ο προγραμματισμός. Του αρέσει να είναι δημιουργικός και αγαπάει τη ρομποτική. Του αρέσει να ταξιδεύει περνάει χρόνο με αγαπημένους φίλους, να διαβάζει βιβλία (και άρθρα στη Zvoura :slightly_smiling_face:) να βλέπει ταινίες και να γεύεται νόστιμα φαγητά. Το πιο μεγάλο του όνειρο είναι να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και να γνωρίσει νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Skip to content