Top
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών επιστρέφουν για τον Φεβρουάριο 2022. Μέσα από πρωτότυπες δράσεις που απευθύνονται στο παιδικό, νεανικό αλλά και στο ενήλικο κοινό, έχουν όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τη μουσική, τις τέχνες, τους καλλιτέχνες αλλά και τους ίδιους τους χώρους του Μεγάρου.

Μικρά θεάματα για τα μικρά

Βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι 3 ετών, με τους συνοδούς τους, ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο των παραστατικών τεχνών (μουσική, χορός, τραγούδι, θέατρο) και τον κινηματογράφο σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο, όπου μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν.

Έχασα το μαξιλάρι μου… | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, 10:00-11:00

Στο δάσος, ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι του του προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι… Στο τέλος, ένας καινούριος φίλος θα δώσει τη λύση. Μια παράσταση από την ομάδα «Παραμύθι από μακριά» που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά, μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα, στον κόσμο των αισθήσεων.

Σενάριο, σκηνοθεσία, αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή
Animation, εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ

Διάλογοι: Μουσική και παραμύθια | Σάββατο 5 Φεβρουαρίου, 11:00-12:00

Συναντήσεις κατά τις οποίες ένα διαφορετικό κάθε φορά όργανο «συνομιλεί» με έναν αφηγητή. Η μουσική δεν συνοδεύει απλώς το κάθε παραμύθι αλλά ανοίγει διάλογο και εμπλουτίζει την αφήγηση μέσα από τις νότες και το ηχόχρωμα του μουσικού οργάνου.

Αφήγηση: Παραμυθοκόρες
Λύρα: Νίκος Ξανθούλης

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα

«Άτυπες» συναυλίες, κατά τις οποίες η απόσταση μεταξύ κοινού και μουσικών εξαφανίζεται. Μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και τις οικογένειές τους, που βλέπουν και ακούν τον τρόπο με τον οποίο οι φράσεις μιας μουσικής σύνθεσης ξεδιπλώνονται και τα μέλη της ορχήστρας συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Τα μουσικά όργανα στο πέρασμα του χρόνου | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, 12:00-13:00

Αρχαιοελληνικά όργανα
Λύρα βάρβιτος: Νίκος Ξανθούλης, Λύρα: Ρόζα Φραγκοράπτη, Τρίγωνο: Σοφία Καρακούτα

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, 12:00-13:00 | Όργανα εποχής

Τσέμπαλο: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Θεόρβη: Θεόδωρος Κίτσος
Bιολοντσέλο: Ιάσων Ιωάννου, Φλάουτο με ράμφος: Δημήτρης Κούντουρας

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 4-6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 7-12 ΕΤΩΝ

Το σώμα ως μουσικό όργανο

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-6 ΕΤΩΝ
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου | 11:00-12:30

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ
Κυριακή 20 Φεβρουαρίου | 11:30-13:00

Ένα ολοκληρωμένο μουσικό εργαστήριο δύο συναντήσεων με βασικά στοιχεία εξερεύνησης τη φωνή, τη μελωδία και το ρυθμό, που περιλαμβάνει αρχικά στάδια της φωνητικής ενορχήστρωσης τραγουδιών και της body music, σε ένα παιχνίδι ήχου και ρυθμού, χωρίς τη χρήση μουσικών οργάνων ή ηχογραφημένης μουσικής. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις βασικές αρχές της τέχνης του human beatbox, μαθαίνοντας τα μυστικά δημιουργίας ρυθμού και μελωδίας με το ανθρώπινο στόμα μόνο αλλά και με το σώμα τους, ανακαλύπτοντας βασικούς ρυθμούς της body music.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μάτα Κούρτη: τραγουδοποιός, Βασίλης Παπούλιας: beatboxer

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

Βιωματικός προσανατολισμός: τα «κρυφά» επαγγέλματα του Μεγάρου

Τεχνική οργάνωση: φως, ήχος, σκηνικά
Σάββατο 5 Φεβρουαρίου | 15:00-16:30

Μια απίστευτη περιπέτεια, κατά την οποία τα παιδιά ανακαλύπτουν τους ανθρώπους του Μεγάρου και τα επαγγέλματά τους αλλά και τους χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τον Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Εργαστήριο θεάτρου σκιών για παιδιά από 5 ετών | Σάββατο 12 και 26 Φεβρουαρίου, 16:00-17:00

Ο γνωστός σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς προσκαλεί όλα τα παιδιά που αγαπούν τον Καραγκιόζη να τον επισκεφτούν πριν την παράσταση! Ελάτε να ζήσετε στο Μέγαρο τη μαγεία του θεάτρου σκιών, να μάθετε από ποια υλικά φτιάχνεται μια φιγούρα, πώς κινείται, πώς γίνονται οι φωνές και να κατασκευάσετε τη δική σας φιγούρα του αγαπημένου σας ήρωα.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ηλίας Καρελλάς, Όλγα Παπαθεοδώρου, Νικόλας Τζιβελέκης

Αγαπημένοι γείτονες: εργαστήριο θεάτρου για εφήβους από 12 ετών | Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, 17:30-19:30

Ποιοι είναι οι γείτονές μας; Πώς τα πάμε μαζί τους; Μας εκνευρίζουν; Τους εκνευρίζουμε; Αισθανόμαστε ασφάλεια; Κάνουν τη ζωή μας αφόρητη; Έχουν γίνει οι καλύτεροί μας φίλοι; Όπως και να ’χει, δεν παύουν να είναι ό,τι πιο κοντινό στο… σπίτι μας. Το εργαστήριο, που είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, έχει στόχο να φωτίσει μέσα από ποικίλες θεατρικές δραστηριότητες την ικανότητά μας να συμβιώνουμε και να συνυπάρχουμε με τους άλλους, αλλά και τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην προσπάθειά μας αυτή. Με αφορμή την ιστορία δύο γειτόνων, θα εξετάσουμε τι σημαίνει διάλογος, σεβασμός στη διαφορετικότητα και αποδοχή του άλλου.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτις, θεατροπαιδαγωγός

Μουσικό εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών | Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, 17:00-19:00

Μια ξεχωριστή γνωριμία με το Organous, ένα νέο εκκλησιαστικό όργανο που αποτελείται από αποσπώμενα μέρη, μεταφέρεται και λειτουργεί μέσω υπολογιστή.

Αφού τα παιδιά δουν πώς δουλεύει, το καθένα τους θα φτιάξει έναν αυλό για το Organous και θα τον τοποθετήσει για να ακούσει τον ήχο του.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Léo Maurel, οργανοποιός, δημιουργός του Organous

MENTORING WORKSHOPS ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Εργαστήρια ενδυνάμωσης και προσανατολισμού, για εφήβους που έχουν πάθος για τη μουσική και θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτά επαγγελματικά.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου | 11:00-12:00
Οι διάφοροι τρόποι ανάδειξης των νέων μουσικών: το παράδειγμα του θεσμού Rising Stars.

Mentoring workshop με τους μουσικούς Johan Dalene, Ben Goldscheider, Isata Kanneh-Mason.

ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Γέφυρες ανάμεσα σε δύο κόσμους
Διασκευάζοντας, μεταφράζοντας, μεταγράφοντας

Συνομιλίες άμεσα συνδεδεμένες με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, που απευθύνονται σε όσους θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης-ακρόασης με την άμεση και βιωματική επαφή με τους συντελεστές.

Συναντήσεις που εστιάζονται στη γεφύρωση ανάμεσα σε διαφορετικές πτυχές της Τέχνης, στο πέρασμα που γεννάει κάτι καινούριο.

Η μεταφορά ενός θεατρικού έργου σε μιούζικαλ
Συνομιλία με τον Χρήστο Σουγάρη, τον Στέφανο Κορκολή και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο.
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου | 18:00-19:00

ΕXOrgue: τρία σύνολα, τέσσερις συνθέτες και ένα πρωτότυπο εκκλησιαστικό όργανο
Συνομιλία με τον Αλέξανδρο Μαρκέα, τον Θοδωρή Βαζάκα και τον Léo Maurel.
Τρίτη 22 Φεβρουαρίου | 18:00-19:00

MASTERCLASSES ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου
Masterclass με τον Jean Louis Steuerman

Το Μέγαρο διοργανώνει μια σειρά masterclasses από κορυφαίους σολίστ, τους οποίους φιλοξενεί φέτος και στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα. Απευθύνονται σε νέους μουσικούς, αποφοίτους ή τελειόφοιτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, που επιθυμούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της ερμηνείας και της τεχνικής του μουσικού οργάνου τους.

Το masterclass θα είναι ανοικτό και στο ακροατήριο με δελτία προτεραιότητας και ηλεκτρονική κράτηση μέσω του site του Μεγάρου (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των θέσεων).

Συμμετοχές: Αποκλειστικά τηλεφωνικές κρατήσεις στα τηλέφωνα: 2107282363 και 2107282348

post a comment

Skip to content