Top
Η 1η Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελευσίνα

Η πρώτη ακαδημία χορογραφίας γεννιέται στην Ελευσίνα και αναζητά νέους καλλιτέχνες

Περίοδος υποβολής αιτήσεων: 28 Ιουλίου – 22 Αυγούστου 2021

Στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Europe της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η  ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες εγκαινιάζει την πρώτη ακαδημία χορογραφίας στην Ελλάδα, την U(R)TOPIAS καιανακοινώνει πρόσκληση συμμετοχής προς ενδιαφερόμενους καλλιτέχνες που θέλουν να επεκτείνουν τη δημιουργικότητα και τη γνώση τους στην τέχνη της χορογραφίας. Μέσα από ένα διετές πρόγραμμα προβών και δημιουργικών εργαστηρίων με καταξιωμένους χορογράφους και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών, από Ελλάδα και εξωτερικό, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις συνθετικές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν τη δική τους site-specific χορογραφία, παρουσιάζοντάς την στο ευρύ κοινό το 2023, ως μέρος του προγράμματος της Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά στις 28 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 22 Αυγούστου 2021.

Το πρόγραμμα Moving Europe της Ελευσίνα 2023, επικεντρώνεται στους νέους και στον χορό, δημιουργώντας έναν διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει μια διακριτή δραστηριότητα στον τομέα του χορού, καλλιεργώντας έναν τομέα της τέχνης του χορού που δεν είναι ανεπτυγμένος στην Ελλάδα, να στηρίξει τη δημιουργία νέων και ανερχόμενων χορογράφων και να καλλιεργήσει ένα νέο κοινό για τον χορό με επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνα

Η θεματική U(R)TOPIAS ως ο κοινός «τόπος» του έργου.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε την Ευρώπη ως ουτοπία. Τι γίνεται αν αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη ως περιοχή «χωρίς τόπο» (ου-τόπος); Δηλαδή, ως ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν διακρίσεις, ούτε ανισότητες. Αυτή η στροφή μπορεί να είναι κρίσιμη για την Ευρώπη και μπορεί να δημιουργήσει και πάλι μια κοινή ουτοπία για τους ευρωπαίους πολίτες. Η ακαδημία έρχεται για να ανοίξει τον διάλογο για αυτήν την ουτοπία.

Η ονομασία της Ακαδημίας αντλεί έμπνευση από την λέξη «Ουτοπία», που περιγράφεται ως το ιδανικό μέρος για να ζήσεις. Ο όρος προέρχεται από το ελληνικό «οὐ», που σημαίνει όχι και την λέξη «τόπος», δηλαδή «ο τόπος που δεν υπάρχει». Η Ακαδημία Χορογραφίας έρχεται να επαναπροσδιορίσει αυτόν τον τόπο με κύριο στόχο την ίδρυση της ουτοπίας του σήμερα, μέσα από τη γνώση του παρελθόντος. Η ουτοπία γίνεται U(R)TOPIAS αυτοπροσδιορίζοντας την ύπαρξή της μέσα από το αγγλοσαξωνικό πρόθεμα -ur που σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο, πρωτότυπο και δίνοντας το όνομα της σε όλο το πρότζεκτ. Ως ένα νέο μανιφέστο, η U(R)TOPIAS έρχεται στην Ελευσίνα, την πόλη με την πλούσια ιστορία και κληρονομιά, για να συστήσει στο κοινό την τέχνη της χορογραφίας.

Σκοπός της Ακαδημίας Χορογραφίας U(R)TOPIAS    

Η Ακαδημία Χορογραφίας είναι μια πρωτοβουλία με σκοπό τη διαμόρφωση των καλλιτεχνικών προσεγγίσεων νέων καλλιτεχνών που επιθυμούν να αναπτύξουν τη χορογραφική τους σύνθεση. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

 • Η επένδυση στη νέα γενιά καλλιτεχνών
 • Η εστίαση στη διαφορετικότητα και την προσωπικότητα του κάθε καλλιτέχνη
 • Η έναρξη ενός καλλιτεχνικού διαλόγου που δημιουργεί επιλογές κατά τη διάρκεια μιας δημιουργικής διαδικασίας
 • Η δημιουργία ενός μοντέλου δημιουργικών εργαστηρίων που θα ανοίγει νέους ορίζοντες στους συμμετέχοντες χωρίς να χάνεται η προσωπικότητα και η μοναδικότητά τους.
 • Ο χώρος στην έρευνα και στον πειραματισμό με καλλιτεχνικά εργαλεία
 • Η συνεργασία με νέους ανθρώπους που θα αποτελέσουν τις «ισχυρές φωνές» στον χορό μελλοντικά
 • Η ανάδειξη της Ελευσίνας ως σημείο συνάντησης νέων ανερχόμενων χορογράφων και δικτύωσης με άλλους Ευρωπαϊκούς και όχι μόνο οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο σύγχρονο χορό
 • Η έναρξη ενός καλλιτεχνικού διαλόγου μεταξύ των χορογράφων και της τοπικής κοινωνίας, δημιουργώντας site-specific έργα εμπνευσμένα από την ίδια την πόλη και τις ανάγκες των κατοίκων της

Διάρκεια συμμετοχής στην Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS

Η διάρκεια συμμετοχής στην Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS είναι δύο (2) έτη και περιλαμβάνει δημιουργικά εργαστήρια με καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάσεις προσωπικών χορογραφικών εργασιών  των  νέων δημιουργών  σε χώρους της Ακαδημίας και στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας. Στο πρώτο έτος, θα επιλεγούν δεκαπέντε (15) καλλιτέχνες ενώ έξι (6) εξ αυτών θα συνεχίσουν στο 2ο έτος όπου θα λάβει χώρα η προετοιμασία και η παρουσίαση πρωτότυπων χορογραφικών έργων, διάρκειας 15 λεπτών, στο δημόσιο χώρο της Ελευσίνας.

Σε ποιους απευθύνεται

Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως ηλικίας, που δραστηριοποιούνται στη τέχνη της χορογραφίας και έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η προηγούμενη παρουσίαση τουλάχιστον μιας δικής τους χορογραφικής δουλειάς. Πτυχίο Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού ή άλλου Ιδρύματος/Πανεπιστημίου καλλιτεχνικού πεδίου θα προσμετρήσει θετικά αλλά δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή στην Ακαδημία Χορογραφίας. Αιτήσεις εκπροσώπων ομάδων, συλλογικοτήτων, κολεκτίβων κ.ο.κ. δεν γίνονται αποδεκτές. Στην Ακαδημία δεν μπορούν να συμμετέχουν σπουδαστές σχολών χορού που βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία φοίτησης.

Η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας κρίνεται απαραίτητη για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Πληροφορίες Υποβολής Αίτησης

Οι αιτήσεις για την παρακολούθηση του προγράμματος θα πρέπει να υποβληθούν το διάστημα 28/07/2021 – 22/08/2021 (ώρα 23:59) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον σύνδεσμο εδώ υποβάλλοντας:

 • Στοιχεία επικοινωνίας
 • Βιογραφικό σημείωμα (υπό μορφή επιγραμματικών αναφορών, έως 2 σελίδων, σε word ή pdf)
 • Επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (έως 800 λέξεις)
 • Δείγμα έργου / portfolio (μέχρι 100ΜΒ) που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα σύνδεσμο με οπτικοακουστικό υλικό από προηγούμενη χορογραφική δουλειά.

Για την αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα υποχρεωτικά πεδία στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Αιτήσεις στις οποίες ο σύνδεσμος του video απουσιάζει ή δεν λειτουργεί θα θεωρούνται άκυρες.

Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις εδώ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Ακαδημία Χορογραφίας, την Ανοιχτή Πρόσκληση και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους αποκλειστικά μέσω email στο info@academyofchoreography.eu .

*Η συμμετοχή των επιλεχθέντων υποψηφίων στο πρόγραμμα τελεί υπό την αίρεση της υπογραφής οριστικής σύμβασης ανάμεσα στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ Μ.Α.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες. Σε περίπτωση ματαίωσής της άνω σύμβασης, ουδεμία ευθύνη φέρει η ΔΗΜΟΤΙΚΗ Μ.Α.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ έναντι των επιλεχθέντων υποψηφίων καθώς και οποιουδήποτε τρίτου.

post a comment

Skip to content